Baia Mare: Tot mai mulţi pensionari maramureşeni renunţă la asigurarea de sănătate din România

Baia Mare: Tot mai mulţi pensionari maramureşeni renunţă la asigurarea de sănătate din România

Zeci de pensionari maramureşeni care sunt plecaţi la muncă în străinătate renunţă la asigurarea de sănătate din România. Numărul lor a crescut alarmant în ultima perioadă iar fenomenul continuă să ia amploare. Numai în luna decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a înregistrat 100 de astfel de cereri.

De cum li s-a oferit opţiunea de a renunţa la asigurarea de sănătate din România, zeci de pensionari maramureşeni care lucrează în străinătate optează să renunţe şi nu li se mai reţină contribuţia la sănătate. "Asistăm şi, recunosc că nu ne-am aşteptat, la un fenomen atât de amplu. Când spun fenomen mă refer că în luna decembrie, 100 de cereri de la pensionari s-au înregistrat la CAS, care doresc să nu li se reţină contribuţia în România", a arătat Claudia Ganea, purtător de cuvânt C.A.S. Maramureş.

În momentul în care optează să nu mai plătească contribuţia la asigurări de sănătate în România, pensionarii îşi pierd calitatea de asigurat şi rămân asiguraţi doar în statul în care lucrează. "Ce nu ştiu aceste persoane este faptul că trebuie să facă dovadă că au domiciliu permanent în străinătate, prin act de identitate emis de statul respectiv sau orice document din care rezultă că a obţinut şi rezidă pe teritoriul statului respectiv. Şi mai trebuie să demonstreze că sunt asiguraţi, printr-un card de asigurări sau orice document din care rezultă că  sunt asiguraţi la asigurările de sănătate în statul respectiv", a explicat Ganea.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş recunosc că nu s-au aşteptat la un număr atât de mare de pensionari care să renunţe la asigurarea de sănătate. Mai mult, aceştia trag un semnal de alarmă şi spun că dacă oficialii din Ministerul Sănătăţii nu vor face ceva în acest sens, numărul de plătitori la fondul de asigurări de sănătate va fi din ce în ce mai mic.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.