Baia Mare: Sfantul Ilie vine cu ploi si vijelii

Baia Mare: Sfantul Ilie vine cu ploi si vijelii

Prognoza meteorologica din urmatoarea perioada corespunde cu traditia populara de sarbatoarea Sfantului Ilie, cel care in 20 iulie traverseaza cerul cu carul sau de foc si aduce ploi, tunete si fulgere. Meteorologii prognozeaza pentru intervalul 20 iulie, ora 09:00 – 21 iulie, ora 18:00, instabilitate atmosferica accentuata. Vor fi semnalate averse cu caracter torential si descarcari electrice. Vantul va avea intensificari ce pot lua aspect de vijelie. Izolat, cantitatile de apa vor depasi 50 l/mp si va cadea grindina.

Subprefectul Gyongyike Bondi, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fost avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU.

Precipitatiile de ploaie, insemnate cantitativ, pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai si parauri. Acestea pot antrena material lemnos, deseuri si aluviuni si pot contribui la colmatarea podurilor si podetelor. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor sa evite parcarea autovehiculelor pe podurile si podetele aferente din fata gospodariilor proprii. De asemenea, populatia este rugata ca pe timp de vijelie sa inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii. La deplasarea in afara caselor, evitati trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare si a constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care ne pot pune viata in pericol. O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, care pot fi smulse de rafalele de vant puternic si pot pune in pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone. Mai mult, nu lasati autoturismele nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule, producand pagube proprietarilor.

Turistii care intentioneaza sa se aventureze pe trasee montane sunt rugati sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata. Nu este recomandata camparea corturilor in apropierea torentilor de pe versanti, a podurilor, podetelor, sau a unor vai din zonele de deal si munte. De atentionarea meteorologica au fost anuntati si administratorii iazurilor de decantare pentru a lua masurile care se impun, de monitorizare a acestora, in intervalul anuntat si de a pregati echipele de interventie, daca situatia o va impune.

Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112 aparitia unor situatii de urgenta generate de precipitatii insemnate cantitativ Echipele specializate ale serviciilor de utilitate publica (gaz, apa si canalizare, energie electrica si telefonie) sunt pregatite pentru interventia si remedierea, in caz de nevoie, a deficientelor aparute, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase in retelele de distributie.

Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.