Baia Mare: Preafericitul Lucian Mureşan a fost numit membru în Colegiul Cardinalilor de la Vatican

Baia Mare: Preafericitul Lucian Mureşan a fost numit membru în Colegiul Cardinalilor de la Vatican

Preafericitul Lucian Mureşan a fost numit membru în Colegiul Cardinalilor de la Vatican. Sărbătoarea Bobotezei din acest an va rămâne memorabilă pentru viaţa bisericească din Maramureş şi nu numai. Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea a anunţat lista cardinalilor pe care îi va crea în cadrul Consistoriului din 18 februarie 2012. Printre noii cardinali se va număra şi PF Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. PF Lucian Mureşan este al treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu şi cardinalul Alexandru Todea.

"Numirea Preafericitului Părinte Lucian Mureşan ca membru în Colegiul Cardinalilor de la Vatican este o binecuvântare pentru Maramureş. Este o recunoaştere a Vaticanului pentru martiriul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolic. Preafericitului Părinte Lucian Mureşan nu este doar un simplu om. Este dovada vie a credinţei, prin întreaga viaţă dedicată în întregime lui Dumnezeu şi slujirii credincioşilor. Acest eveniment este un alt început bun al parcursului spiritual şi eclezial, înfăptuit într-o zi Sfântă, cea de Bobotează. Întărirea legăturilor sufleteşti reprezintă forţa spiritualităţii, care trebuie să ne umple de speranţă şi credinţă”, subliniază preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man.

PF Lucian Mureşan a fost episcop greco-catolic de Maramureş între anii 1990 şi 1994. Înalta faţă bisericească s-a născut în Eparhia de Maramureş, la 23 mai 1931, în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare. A fost episcop greco-catolic de Maramureş între anii 1990 şi 1994. După hirotonirea sa ca preot, a început pastoraţia clandestină, ocupându-se cu predilecţie de tineret şi cu deosebire de cei ce doreau să devină preoţi. În acel timp a desfăşurat o intensă activitate de pastoraţie. Reconfirmarea şi numirea ca Episcop de Maramureş s-a făcut în luna martie 1990, iar consacrarea a avut loc la 27 mai 1990, în Baia Mare. În cadrul Liturghiei arhiereşti festive, sub cerul liber, pontificată de către Mitropolitul Alexandru Todea, în prezenţa delegatului papal, Arhiepiscopul Guido Del Mestre şi de Ioan Ploscaru, Episcopul de Lugoj, preotul Lucian a devenit al treilea Episcop, în ordine cronologică, al Maramureşului, după Dr. Alexandru Rusu şi Dr. Ioan Dragomir. Acea ceremonie de consacrare de episcopi greco-catolici a fost prima care a avut loc în libertate, după 1989, de faţă fiind peste 20.000 credincioşi. În anii de slujire arhierească, a efectuat nenumărate vizite pastorale, cu sfinţiri de noi pietre de temelie pentru biserici, sfinţiri de noi biserici sau de biserici restaurate, de case parohiale şi hirotonii de noi preoţi. A scris o serie de lucrări: ”Carte de rugăciuni pentru copii”, „Să iubeşti până la sfârşit”, „Bucură-Te ceea ce eşti plină de har. Rugăciuni şi devoţiuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”, „Preotul, omul credinţei şi al sacrului”.

Semnificaţia cuvântului "Cardinal" reprezintă titlul acordat în exclusivitate de Suveranul Pontif celor mai apropiaţi colaboratori ai săi. Forma completă a titulaturii este "Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalis", Cardinal al Sfintei Biserici Romane. Cardinalii formează împreună Colegiul Cardinalilor. Acestui for îi revine, din anul 1179, prerogativa alegerii noului papă. În 1586, numărul cardinalilor a fost fixat la 70. Ulterior această prevedere a fost modificată. Drept de vot au cardinalii care nu au împlinit vârsta de 80 de ani. În anul 2006, numărul celor care îndeplinesc această condiţie era de 120, număr maxim fixat de Papa Paul al VI-lea. În fruntea Colegiului Cardinalilor stă Cardinalul-Decan. Această funcţie este îndeplinită în prezent de cardinalul Angelo Sodano. Cardinalul-Decan poartă în mod tradiţional demnitatea de episcop de Ostia.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.