Baia Mare: Numeroase monumente istorice din Maramureş sunt ameninţate de construcţii kitschoase ilegale

Baia Mare: Numeroase monumente istorice din Maramureş sunt ameninţate de construcţii kitschoase ilegale

În perimetrul de protecţie al monumentelor istorice din Maramureş apar tot mai multe construcţii care dau zonei un aspect de kitsch. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în zona bisericilor de lemn şi reprezintă monumente funerare construite din beton sau placate cu faianţă neagră. În cazul în care autorităţile locale nu vor respecta legea construcţiilor în zona de protecţie a monumentelor istorice, acestea se vor trezi cu amenzi usturătoare.

Legea construcţiilor în zona de protecţie a monumentelor istorice este prea puţin cunoscută şi respectată la nivel de judeţ. Oficialii Direcţiei de Cultură atrag atenţia că astfel de construcţii în perimetrele protejate se fac doar pe baza unui aviz eliberat de Direcţie. "S-a înţeles greşit cuvântul de mormânt. Deci, nu mormântul în sine trebuie avizat ci amenajarea supraterană a monumentelor funerare. Avem situaţii în judeţ unde s-au placat cu faianţă neagră, unde s-au ridicat monumente funerare din beton, care strică imaginea per ansamblu a monumentului istoric", a declarat Robert Strebeli, reprezentant al Direcţiei de Cultură Maramureş.

Situaţia a fost adusă în atenţia secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a subprefectului judeţului, care a tras la rândul său un semnal de alarmă în acest sens. "Stricăm absolut tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri, cu o construcţie de acest gen. Şi pe urmă, când construcţia este gata, ştiţi foarte bine că e foarte greu de demolat aşa ceva. E mai bine să încercaţi de la bun început să fiţi atenţi şi să nu se construiască asemenea oribilităţi pe lângă biserici. Cineva cu atât e mai bogat cu cât îşi face vile în cimitir? Este o subcultură", a precizat subprefectul judeţului Maramureş, Gyongike Bondi.

Construcţii kitschoase care strică imaginea monumentelor istorice au apărut în special în Şurdeşti, Plopiş şi Strâmtura.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.