Baia Mare: Inca 20 de capsunari maramureseni s-au intors acasa. Insa fericiti si cu buzunarele pline

Baia Mare: Inca 20 de capsunari maramureseni s-au intors acasa. Insa fericiti si cu buzunarele pline

Aproximativ douazeci de capsunari maramureseni s-au intors in aceasta seara acasa din Germania. Insa de aceasta data, situatia nu poate fi comparata cu cea la inceputul lunii iunie. Cele douazeci de persoane spun ca au lucrat pe branci o luna de zile dar nu degeaba, fiecare castigand intre 1300 si 1500 de euro. Administratorul firmei de transport spune ca i-a dat in judecata pe cei aproximativ 50 de maramureseni care au facut scandal in Autogara din Baia Mare in seara zilei de 18 iunie, pentru prejudiciile morale aduse firmei. Rares Bota, administratorul firmei, cere despagubiri in valoare de 800.000 de euro.

In acest caz, maramuresenii care s-au intors acasa din Germania in seara zilei de 18 iunie vor trebui sa scoata fiecare din buzunar suma de 16.000 euro.

"Nu au facut fata si nu le-a placut lucrul. De aia s-au intors acasa. Eu in trei saptamani am castigat 1250 euro. Daca ai unghii de juma’ de metru, cum sa lucrezi? Aia o mers la distractie, nu la cules de capsuni. La amiaza am avut pauza trei ore, cand o fo’ cald. Pa ploaie n-am lucrat, numai pana o inceput sa ploua. Si la anu’ plecam", spune unul dintre barbatii care s-au intors in aceasta seara acasa.

"Ramai revoltat cand vezi ce agricultura are Romania si ce agricultura are Germania. La mine n-o urlat nime’, din trupa asta, care am venit acuma acasa, nimeni nu a luat bataie. Eu nu stiu altii ce bataie au primit. Au mai ramas inca 35 de romani acolo care trebuie sa vina acasa si inca 35 de polonezi", a spus o alta maramureseanca.

"Am castigat bine, daca am cules, am castigat de la 2,5 euro la 5 euro pe ladita. Pe cei care au venit acasa poate ca i-a bagat la inceput intr-o parcela unde nu s-a castigat asa bine si s-au descurajat poate. Eu am mers inainte, am stat o luna si m-am intors acasa cu 1400 de euro. Am cules 450 de ladite intr-o luna. Si am stat 3-4 in camera, nu 40. Am avut frigider, apa calda, curent. Deja m-am inscris pentru la anu’. Cand fac in Romania 1400 de euro pe luna? La Sighet faceam 1000 de lei pe luna", spune Ion Copcea din Budesti.

Administratorul firmei de transport sustine ca atitudinea celor aproximativ 50 de persoane din Maramuresul istoric, care s-au intors acasa in luna iunie, a fost o mare greseala. "Oamenii au avut contracte semnate individual in Germania, nu cu noi. Pe acei oameni i-am dat in judecata si le cer despagubiri in valoare de 800.000 euro. Sa se invete sa nu mai minta. Daca nu poti sa muncesti hai acasa, dar nu mintii si nu da vina pe altii. Au fost oameni care au avut ce culege, au avut ce munci, astia sunt, care au venit acum acasa", a declarat administratorul firmei de transport, Rares Bota.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.