Baia Mare în lupta pentru a deveni reședință de județ, articol din 1925

Lupta orașului Baia Mare pentru a deveni reședință de județ își are rădăcinile în perioada interbelică, a fost printre candidați la fiecare reorganizare teritorial-administrativă, însă nu s-a înfăptuit decât în 1950, iar din 1968 separat de regiunea Satu Mare. Înainte de 1920, de la începuturi a aparținut  Comitatului Satu Mare. O declarație a deputatului Dr. Teofil Dragoș ziarului „Új Kelet”, apărută în 28 iulie 1925 impresionează prin motivațiile pentru care orașul merită acest statut, dar aflăm și despre tendințele de a rupe teritorii din județele istorice pentru a forma altele noi.

Concursul a trei orașe pentru reședința județului Satu Mare, declarație a deputatului Dr. Teofil Dragoș la ziarul „Új Kelet” în 28 iulie 1925.

”Cu multe luni în urmă, între Satu Mare și Carei a început o luptă liniștită, dar tenace pentru reședința de județ. Părea că guvernul a decis în favoarea lui Satu Mare prin transferarea Direcției de finanțe la Satu Mare. Direcția financiară nu s-a putut muta însă deocamdată, pentru că nu puteau asigura locuințe funcționarilor în Satu Mare, așa că problema reședinței de județ a fost deocamdată scoasă de pe ordinea de zi.

Printre candidați se numără și Baia Mare.

În legătură cu reforma administrației publice, problema reședinței de județ a redevenit actuală și au ieșit la iveală vești fantastice despre noua repartizare teritorială a județului Satu Mare și a județelor învecinate.

În același timp, Baia Mare s-a numărat printre orașele care luptă pentru calitatea de reședință  de județ, al cărui reprezentant, fostul prefect, Dr. Teofil Dragoș lucrează pentru a transforma Baia Mare într-o metropolă mai mică.

Cert este că Baia Mare, cu locația sa frumoasă și 14.000 de locuitori, a ocupat de mult un loc special, în comparație cu alte orașe de dimensiuni similare. Un vechi oraș minier, unul dintre centrele exploatării aurului.

Locația sa fericită a predestinat-o să devină o stațiune balneoclimaterică, unde în fiecare vară năvălesc turiștii dornici de vacanță. Faptul că regiunea este bogată în frumusețe naturală, a făcut-o Barbizonul pictorilor maghiari, a făcut Baia Mare cu adevărat faimoasă în lume. Chiar înainte de război, administrația sa excelentă pe timp de pace a îmbogățit Baia Mare cu apeducte și canalizare, astfel încât acest oraș a devenit o adevărată perlă a județului Satu Mare în orice moment și a avut toate oportunitățile pentru dezvoltarea lui grandioasă. Posibilitatea de dezvoltare încă există pentru Baia Mare, dar este de natură mai economică și se referă la o exploatare mai intensă a frumuseților naturale ale orașului și ale împrejurimilor sale. Pe scurt, Baia Mare are nevoie de o politică de dezvoltare urbană, nu de o politică județeană, ceea ce a determinat Baia Mare să intervină în calitate de terță parte interesată în competiția dintre orașele Satu Mare și Carei, care poate fi considerată aproape soluționată, și să revendice reședința județului Satu Mare, la rândul lui.

L-am întrebat pe deputatul Dr. Teofil Dragoș, cunoscut politician ardelean, care, atât în ​​calitate de lider al Băii Mari, cât și în calitate de președinte al filialei județene Satu Mare a actualului partid de guvernământ, este cel mai competent să furnizeze informații.

Cum poate Carei să devină reședință de județ? Situația geografică este, a spus domnul Dragoș, că județul Satu Mare ar trebui împărțit cu o anumită adăugire, iar această împărțire îi dă orașului Baia Mare speranța de a deveni reședință de județ, pentru că altfel nu ar avea speranța de a face asta.

Datorită amplasării bazinelor hidrografice, s-ar transfera de la județul Someș Dăbîca districtul Copalnic Mănăștur, iar Țara Chioarului ar direcționa districtul Șomcuta Mare și o parte din districtul Cehu Silvaniei către Baia Mare.

Din toate acestea s-ar forma un nou județ cu reședința la  Baia Mare.

Pe de altă parte, s-a făcut subiectul unei combinații ca din cele patru raioane ale actualului județ trunchiat Maramureș să fie conectate aici și raioanele Sighet și Șugatag, în timp ce raioanele Vișeu de Sus și Dragomirești să fie conectate la Năsăud. Acest plan însă, nu poate fi realizat deoarece stau în cale bazinele hidrografice și în condițiile actuale de trafic, un astfel de plan nu poate fi implementat.

Deci un alt județ s-ar forma din districtele Satu Mare, Valea lui Mihai, Tășnad și Marghita și din partea districtului Cehu Silvaniei care gravitează spre districtul Satu Mare-Ardud.

Reședința acestui județ ar putea fi Satu Mare sau Carei.

Nouă ne-ar place, ca să spunem așa, ca Satu Mare să fie reședința al acestui județ, cu atât mai mult cu cât Baia Mare să poată fi reședință de județ.

Pe de altă parte, prin fuzionarea Baia Mare cu Ferneziu de Jos, Tăuții de Sus și Baia Sprie într-un singur oraș cu 26.000 de locuitori,  Baia Mare ar putea revendica reședința județului.”

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.