Baia Mare: Doar trei primari maramureşeni au luat parte la "lecţia" susţinută de europarlamentarul Petru Luhan pe tema fondurilor U.E.

Baia Mare: Doar trei primari maramureşeni au luat parte la "lecţia" susţinută de europarlamentarul Petru Luhan pe tema fondurilor U.E.

Primarii maramureşeni sunt dezinteresaţi de finanţările europene. Cel puţin aceasta este concluzia întâlnirii de astăzi de la Consiliul Judeţean, care l-a avut ca mentor pe Petru Luhan, deputat în Parlamentul European. Oficialul de la Bruxelles a fost prezent astăzi în municipiul Baia Mare pentru a-i informa pe primari cum să acceseze mai uşor fonduri europene. Însă tema întâlnirii nu a fost deloc interesantă pentru aleşii locali, la şedinţă participând doar trei primari.

Primarii din Satulung, Fărcaşa şi Cicârlău au fost singurii conducători administrativi interesaţi de absorţia fondurilor europene. Petru Luhan, deputat în Parlamentul European, s-a aflat astăzi în Maramureş pentru a face o informare detaliată şi completă despre maniera şi demersurile necesare pentru obţinerea fondurilor europene. Însă la întâlnire au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi mass-media şi angajaţi ai Consiliului Judeţean decât primari, cei care ar trebui să fie primii interesaţi de această temă. "Dacă dumneavoastră elaboraţi proiecte, nu numai că se dezvoltă comunitatea locală dar România creşte în ceea ce priveşte absorţia banilor europeni. Şi probabil că aţi auzit de nenumărate ori şi se destule ori la televizor acuzaţii făcute în special de opoziţie că rata de absorţie a României ar fi foarte scăzută. Este adevărat că rata de absorţie putea fi mult mai bună până în momentul de faţă. Nu intrăm în detalii care sunt motivele. Motivele sunt multiple şi dacă e să vorbim politic, vina o poartă toate partidele politice de pe scena politicii româneşti în momentul de faţă", a declarat Petru Luhan, deputat P.E.

Primarul comunei Cicârlău şi-a exprimat nemulţumirea asupra faptului că multe proiecte realizate ca la carte au fost respinse de Uniunea Europeană, care de cele mai multe ori, pune la dispoziţie fonduri pentru proiecte pe care România nu este încă bine pregătită pentru a le putea accesa. "Sunt sigur că sunt fonduri dar sunt în domenii pentru care se pare că am fost insuficient pregătiţi. Pentru că sigur că noi mergem pe instalarea tinerilor fermieri dar n-am făcut nimic pentru a schimba mentalitatea.Sau mi se pare că aruncăm bani cu nemiluita pe programul acesta de dezvoltare a resurselor umane şi un proiect pe 3.2.2 era de 2,5 milioane de euro şi rezolvai o comunitate de 1.500-3.000 de oameni şi printr-un program oarecare la dezvoltarea resurselor umane dăm 2 milioane de euro ca să şcolim noi 50 de frizeri şi aşa mai departe", a susţinut Vasile Zete, primarul comunei Cicârlău.

Oficialul de la Bruxelles este de părere că România nu ştie să-şi valorifice la maxim şansa de a se dezvolta pe bani nerambursabili.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.