Baia Mare: Doar 28,46% dintre alegătorii maramureşeni înscrişi în listele de votare s-au prezentat azi la vot

Baia Mare: Doar 28,46% dintre alegătorii maramureşeni înscrişi în listele de votare s-au prezentat azi la vot

Patru candidaţi se luptă astăzi pentru câştigarea funcţiei de deputat în Parlamentul României. Este vorba Florin Tătaru (USL), Mariana Pop (PDL), Mircea Dolha (PER) şi Felician Horzsa (PRM).

09:30 – Candidatul Uniunii Social Liberale Maramureş pentru funcţia de deputat în Colegiul Uninominal Nr. 2, Florin Tătaru, a votat în această dimineaţă, la ora 09:30. Acesta a fost însoţit de familie şi colegii de partid. Tot la 09:30 a votat şi candidatul Partidului Democrat Liberal Maramureş, Mariana Pop. Mircea Dolha, candidatul Partidului Ecologist Român s-a prezentat la vot în jurul orei 10:00, în localitatea Groşi. Florin Tătaru, candidatul USL, a declarat că a votat pentru a reclădi speranţa în România şi pentru români, pentru schimbarea în bine a României şi a mentalităţii clasei politice.

10:05Un locţiitor al unei secţii de vot din Baia Mare a votat ilegal. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş a primit o sesizare de la Biroul de Circumscripţie Electorală nr. 26 Maramureş prin care a fost semnalat faptul că numita D.S.E. şi-a exercitat dreptul de vot, fără a avea domiciliul în Colegiul Uninominal Nr. 2. Persoana respectivă este locţiitor al preşedintelui secţiei de votare nr. 31 din Baia Mare (Şcoala "Lucian Blaga") şi a votat, în această dimineaţă la ora 07:20, fără a avea acest drept. În cauză au fost demarate cercetări cu privire la fapta săvârşită de către o echipă de la Poliţia Municipiului Baia Mare. Legea 35-2008, art. 56 (alin. 1) precizează că fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vor ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se predepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Locţiilorul secţiei de votare şi-a recunoscut greşeala, respectiv şi-a asumat răspunderea de a-şi exprima o opţiune electorală fără a avea drept de vot. Acestuia i-au fost retrase atribuţiile care-i revin ca locţiitor al secţiei de votare menţionate în cadrul procesului electoral desfăşurat la alegerile parţiale pentru funcţia vacantă de deputat.

11:00Până la ora 10:00 şi-au exprimat opţiunea, prin vot, la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din Colegiul Uninominal Nr. 2, circumscripţia electorală nr. 26 Maramureş, 3,37% din alegătorii înscrişi în listele electorale; 3,23% în mediul urban, 3,84% mediul rural. Până la ora 10:00, la Biroul Electoral de Circumscripţie au fost raportate trei incidente, două referitoare la situaţia mai sus menţionată de la Şcoala "Lucian Blaga". "Al treilea incident era referitor la nişte afişe electorale care se află în zona secţiilor de votare dar legea spune că orice afiş electoral se înlătură din şi de pe sediul secţiilor de votare, nefăcând referire la celelalte afişe, deci sunt în regulă să existe în continuare", a declarat Oana Istrate, purtător de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Maramureş.

14:00 – La ora 14:00 s-a prezentat la vot şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Edilul a declarat că a votat pentru un om care să poată face parteneriat cu Primăria Baia Mare şi să sprijine proiectele instituţiei. "Un om care să poată fi mândru de fapele pe care le-a făcut în trecut şi le va mai face în viitor", a mai arătat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

15:00 – La ora 14:00, şi-au exprimat opţiunea prin vot în Colegiul Nr. 2, Circumscripţia Electorală nr. 26 Maramureş, 12,17% din alegătorii înscrişi în listele electorale; 11,19% în mediul urban şi 15,4% în mediul rural. De la ora 10:00 şi până la ora 14:00 au mai existat o serie de sesizări. Două au fost trimise Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru soluţionare iar celorlalte li s-a răspuns, problemele fiind rezolvate. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş a primit o altă sesizare de la Biroul de Circumscripţie Electorală nr. 26 prin care a fost semnalat faptul că persoana L.N. şi-a exercitat dreptul de vot, fără a avea domiciliul în Colegiul Uninominal nr. 2. Cazul a fost semnalat de către preşedintele unei secţii de votare constituită pe raza municipiului Baia Mare. Persoana respectivă a votat la Secţia de votare nr. 32 Baia Mare (Grup Şcolar Metalurgic "C.D. Neniţescu") pe lista suplimentară, având trecută pe spatele cărţii de identitate menţiunea "schimbat reşedinţă". Poliţia Municipiului Baia Mare desfăşoară cercetări în acest caz. O altă plângere înaintată Inspectoratului Judeţean de Poliţie a fost făcută de către reprezentanţii unui partid politic, care au semnalat un caz de mită elecorală. În adresa primită de la Biroul de Circumscripţie Electorală nr. 26 Maramureş se menţionează despre o sesizare în care cetăţeanul H.R.G. relevă faptul că o persoană împarte bani alegătorilor de pe străzile Luminişului şi Horea din Baia Mare, în scopul de a vota în favoarea unuia dintre candidaţi. Aceste persoane urmau să îşi exercite opţiunea electorală la Secţia de votare nr. 32 Baia Mare. Şi în acest caz au fost demarate cercetări de către Poliţia Municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni, conform legii 35/2008.

19:00La ora 18:00, prezenţa pe toate secţiile din Colegiul Uninominal Nr. 2 din Maramureş este de 21,09% din alegătorii înscrişi în listele electorale, 18,05% în mediul urban iar în mediul rural de 31%. Nu au mai fost incidente raportate de la ultima informare de la ora 15:00.

21:00Procent final: 28,46% dintre alegătorii maramureşeni înscrişi în listele de votare s-au prezentat la vot pentru a alege viitorul deputat care îi va reprezenta în Parlamentul României.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.