Baia Mare: DN 18 Baia Mare-Sighetu Marmatiei ESTE INCHIS. Drumul s-a surpat la un kilometru jumate de intersectia cu drumul ce duce la Mogosa si Suior

Baia Mare: DN 18 Baia Mare-Sighetu Marmatiei ESTE INCHIS. Drumul s-a surpat la un kilometru jumate de intersectia cu drumul ce duce la Mogosa si Suior

Drumul National 18 Baia Mare-Sighetu Marmatiei s-a surpat, in urma cu putin timp, la un kilometru jumate de intersectia cu drumul care duce la Mogosa si Suior. Situatia a fost cauzata de o alunecare de teren. Traficul auto a fost restrictionat pentru masinile de mare tonaj iar circulatia se desfasoara pe un singur sens pentru masinile mici. La fata locului s-au deplasat mai multe echipaje de interventie.

UPDATE, ora 20:20: In urma cu cateva minute, prefectul Sandu Pocol a dat dispozitie ca DN 18 sa fie inchis circulatiei. Echipajele de politie aflate la fata locului au organizat filtre iar toti conducatorii auto sunt intorsi din drum. Rute ocolitoare: DN 184 Baia Mare-Cavnic sau DN 19 pe la Huta Certeze. Drumul va ramane inchis pana la remedierea situatiei.

UPDATE, 21 20: Dan Buca, purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures a declarat pentru TV Sighet ca in urma alunecarii de teren a cedat si asfaltul la un metru si jumatate adancime chiar sub ochii echipelor de interventie aflate la fata locului. Din fericire nu s-au inregistrat victime, insa  DN 18 ramane inchis. La fata locului se afla atat seful  sectiei de drumuri nationale Baia Mare, cat si inspectorul sef  al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures.

UPDATE, ora 22:26: In cursul acestei seri, un sofer aflat in trafic in Pasul Gutai a anuntat prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112 producerea unei alunecari de teren care a afectat grav drumul national 18. La numai cateva minute dupa, surparea carosabilului drumului national a fost semnalata de un alt participant la trafic. La fata locului s-au deplasat de urgenta prefectul Sandu Pocol, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, colonel Ion Pop, adjunctul inspectorului sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, comisar sef Ionel Todoran, directorul Sectiei de Drumuri Nationale Baia Mare, Mircea Pop, seful Centrului Operational ISU Maramures, maior Ioan Muresan, comisarul sef Ioan Carlig din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Maramures si membrii ai comitetului local pentru situatii de urgenta Baia Sprie.

Alunecarea de teren s-a produs la kilometrul 17, datorita infiltratiilor apei freatice de pe un versant al muntelui, care a contribuit la erodarea suprafetei de carosabil pe partea de urcare a versantului dinspre orasul Baia Sprie. Drumul national s-a prabusit pe o lungime de zece metri, pe o latime de patru metri si o adancime de un metru si jumatate. Mai mult, alunecarea de teren a antrenat si zidul de sprijin al drumului national.

Avand in vedere situatia alarmanta, prefectul Sandu Pocol in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a dispus, in prima faza, restrictionarea accesului autovehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 tone. Dar, pentru ca fenomenul de alunecare era inca activ, acesta a luat decizia inchiderii circulatiei rutiere pe DN 18. Atat in orasul Baia Sprie cat si in comuna Desesti au fost instalate echipaje ale politiei rutiere pentru a nu mai permite accesul autovehiculelor pe drumul national 18. Au fost montate indicatoare rutiere si la intersectia drumului national cu drumul de acces spre punctele turistice Mogosa si Suior, respectiv in zona prabusirii drumului national.

Conducatorii auto care doresc sa ajunga in Maramuresul istoric sunt sfatuiti sa aleaga variantele DJ 184 Pasul Roata si Rotunda, DJ 185 Budesti-Barsana sau drumul E 58 Seini – DN 19 Huta Certeze. Autovehiculelor cu gabarit depasit si TIR-urilor se recomanda sa utilizeze varianta Seini-Negresti Oas-Huta Certeze-Sapanta-Sighetu Marmatiei, pentru a evita blocarea DJ 184 si DJ 185, respectiv pentru a transporta in conditii de siguranta rutiera persoanele dializate sau cele care au nevoie de sprijin in situatii de urgenta la unitatile medicale din Baia Mare si Sighetu Marmatiei.

Regionala de Drumuri Nationale Cluj-Napoca va efectua studii pentru executarea lucrarilor de reabilitare a drumului national si pentru redarea DN 18 si reluarea traficului rutier in conditii de siguranta. Situatia de la fata locului este monitorizate permanent de catre reprezentanti ai comitetului local pentru situatii de urgenta si angajati ai sectiei de drumuri nationale Baia Mare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.