Baia Mare: Au inceput lucrarile de reabilitare si consolidare a drumului national surpat in Pasul Gutai

Baia Mare: Au inceput lucrarile de reabilitare si consolidare a drumului national surpat in Pasul Gutai

Avand in vedere situatia de urgenta produsa prin surparea carosabilului DN 18 in Pasul Gutai si inchiderea traficului rutier, prefectul Sandu Pocol a solicitat inceperea de urgenta a lucrarilor de reabilitare si consolidare a drumului national care asigura legatura dintre partea de sud si partea de nord a judetului Maramures. De asemenea, in cursul serii de ieri, prefectul de Maramures a mai solicitat gasirea unor solutii pentru largirea drumului national pe sensul opus prabusirii terenului si evaluarea situatiei de catre specialisti astfel incat traficul rutier sa poate fi reluat in zona, pe o singura banda, pentru autovehiculele cu o capacitate de pana la 3,5 tone.

Eroziunea drumului national a fost cauzata de apa dintr-o conducta veche de alimentare a orasului Baia Sprie. Odata cu inceperea lucrarilor a fost descoperita, la o adancime de doi metri, o conducta veche de alimentare cu apa a orasului Baia Sprie si fisurata, care subtraverseaza drumului national. Este vorba despre conducta "trei izvoare", dupa cum o numesc localnicii. Apa s-a scurs din conducta, s-a acumulat si s-a infiltrat in zona rambleului si zidului de sprijin al drumului national, contribuind in timp la erodarea terenului si a anrocamentelor de piatra, situatie ce a dus la prabusirea carosabilului drumului national. Conducta alimenteaza reteaua de apa potabila din partea de sus a orasului Baia Sprie.

La fata locului s-au deplasat in aceasta dimineata inginerul Ion Pantelimon, directorul Directiei Regionale de Drumuri Nationale si Poduri Cluj, inginerul Teodor Gorcea, directorul adjunct pe probleme de investitii, colonelul Ion Pop, inspectorul sef din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, directorul Mircea Pop din cadrul Sectiei de Drumuri Nationale Baia Mare, maiorul Ioan Muresan, seful Centrului Operational ISU Maramures, comisarul sef Ioan Carlig din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Maramures si membrii ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Baia Sprie si echipe specializate de interventie de la societatea Vital.

Angajatii de la sectia de Drumuri Nationale Baia Mare au lucrat cu utilaje pentru a indeparta bucatile de carosabil si pamant surpat, in scopul de a identifica cu exactitate cauzele prabusirii drumului national. Specialistii in domeniu, prezenti la fata locului, au dispus oprirea apei care circula pe conducta, de catre echipele de interventie a societatii VItal. Dupa scurgerea cantitatii de apa existente pe conducta, se va proceda la indepartarea intregii suprafete de carosabil surpat si teren afectat de alunecarea de teren pentru identificarea celuilalt capat de conducta, in vederea efectuarii lucrarilor de bransament. Aceste lucrari vor fi realizate de catre eechipele de interventie de la societatea Vital care mai apoi vor relua circulatia apei pe conducta si vor verifica in final calitatea lucrarilor de bransare a conductei.

Sectia de Drumuri Nationale Baia Mare a transportta in zona afectata utilaje tehnice si materiale de constructii, bucati masive de piatra, nisip, care vor fi folosite de catre angajati pentru umplerea si stabilizarea zonei afectate de alunecare. Traficul rutier va fi reluat pe DN 18, in Pasul Gutai, doar cu avizul prefectului Sandu Pocol, dupa finalizarea lucrarilor de consolidare si stabilizare a drumului national afectat de prabusire astfel incat persoanele din autovehiculele care vor traversa muntele pentru a ajunge in Maramuresul Istoric sa fie in siguranta.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.