Baia Mare: De la 1 ianuarie a crescut cuantumul ajutorului de deces

Baia Mare: De la 1 ianuarie a crescut cuantumul ajutorului de deces

Ajutoarele de înmormântare au crescut începând cu data de 1 ianuarie. Noul cuantum ce va fi plătit în cazul decesului pensionarilor, a salariaţilor ori a şomerilor a fost stabilit prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012. Majorarea urmează să fie achitată doar deceselor înregistrate în acest an.

Cuantumul ajutorului de deces a crescut începând cu data de 1 ianuarie de la 2.022 lei la valoarea de 2.117 lei. Conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, pensionarul sau asiguratul beneficiază de ajutor de înmormântare şi în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. "În acest an, creşte câştigul salarial mediu brut şi atunci şi ajutorul de deces va creşte, acesta având o valoare de 2.117 lei. Ajutorul de deces este de 2.117 lei pentru pensionarul decedat iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau a pensionarului este de 1.059 de lei", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Maramureş.

Tot începând cu această lună, contribuţia de asigurări sociale la venitul minim a crescut de la 222 lei la 232 de lei. "Plafonul maxim al bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în anul 2012 va fi 10.585 lei iar plafonul minim al venitului lunar asigurat în scris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială este de 741 de lei. Cotele de contribuţii de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează, în anul 2012: pentru condiţii normale de muncă, 31,3%, pentru condiţii deosebite de muncă, 36,3% iar pentru condiţii speciale de muncă, 41,3%. Contribuţia individuală de asigurări sociale rămâne de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă", a mai arătat reprezentantul C.J.P. Maramureş.

În acest an, valoarea punctului de pensie va rămâne aceeaşi, 732,2 lei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.