Baia Mare: Cum comentează Adrian Năstase Strategia fiscal-bugetară a Guvernului Boc?

Baia Mare: Cum comentează Adrian Năstase Strategia fiscal-bugetară a Guvernului Boc?

Tichetele de masă, primele şi angajările vor fi blocate până în 2014. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în Strategia fiscal-bugetară a Guvernului Boc, pentru perioada 2012-2014. Prezent în municipiul Baia Mare, fostul premier Adrian Năstase a declarat că anunţul ca atare este iresponsabil şi creează, de fapt, o stare de panică şi de preocupare atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

Adrian Năstase consideră că acest anunţ dă sentimentul că s-a produs o situaţie devastatoare şi extrem de gravă, de la o zi la asta, fără a se da explicaţii sau fără a se arăta raţiunile pentru care se iau aceste măsuri. "Generează lipsa de încredere şi spuneam, la limită, chiar un anumit tip de panică în condiţiile în care se apropie momentul în care se pare că se va renunţa la subvenţiile pentru încălzire, situaţia din punctul de vedere al puterii de cumpărare este dramatică pentru foarte multe dintre categoriile profesionale sau sociale. Este exact ceea ce Traian Băsescu sugera să nu facem noi ceilalţi civili", a arătat fostul premier, Adrian Năstase.

În cadrul conferinţei de presă, Adrian Năstase a comentat şi declaraţia de vineri a preşedintelui Traian Băsescu, care a evidenţiat la Mangalia că la ora actuală în România sunt prea mulţi bugetari. "Eu vreau să vă amintesc faptul că în 2004 erau 950.000 de bugetari. Numărul bugetarilor a crescut sub regimul Traian Băsescu iar acum, pe nişte raţiuni care sunt strict politice pentru că vedem foarte bine cum în instituţiile statului sunt daţi afară foarte mulţi oameni competenţi şi sunt menţinuţi cei din garnitura de sprijin a PDL-ului. Aceste lucruri sunt extrem de grave. După părerea mea, este un moment extrem de dificil, un moment periculos, un moment de vulnerabilitate ţinând seama şi de datoria publică enormă a statului", a declarat Adrian Năstase.

În 2004, datoria publică era de 18 miliarde de euro iar în momentul de faţă este de 95 de miliarde de euro. Numai în primele 7 luni ale acestui an, datoria a crescut cu 7 miliarde de euro. "Banii aceştia vor trebui daţi înapoi. Reducerea deficitului bugetar la 3% înseamnă de asemenea o presiune foarte mare în condiţiile în care veniturile nu cresc pe cheltuieli ceea ce înseamnă reduceri în plus şi probabil disponibilizări suplimentare, probabil vrei 80.000 de persoane", a adăugat Adrian Năstase.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.