Baia Mare: Crescătorii de bovine ies în stradă

Baia Mare: Crescătorii de bovine ies în stradă

Crescătorii de bovine din România se pregătesc din nou de proteste în stradă. Fermierii se arată nemulţumiţi de faptul că suma pe care Ministerul Agriculturii doreşte să o aloce pentru plata naţională directă complementară aferentă anului 2011 este mult prea mică. Drept urmare, crescătorii de bovine îşi vor duce animalele în capitală, unde vor picheta timp de trei zile Ministerul Agriculturii.

În urma discuţiilor pe care reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România le-au avut săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii, fermierii ar urma să primească un ajutor financiar de 460 de lei pe cap de animal. Crescătorii de bovine nici nu vor să audă de această sumă şi cer cel puţin 700 de lei pe cap de bovină, bani pe care ministerul nu este dispus să îi aloce. Drept urmare, în perioada 16-18 noiembrie, aproximativ 500 de fermieri din întreaga ţară vor picheta sediul Ministerului Agriculturii. "Din Maramureş vom pleca în primă fază o echipă de 50 de persoane, de crescători de bovine din judeţ, urmândă să ne întâlnim acolo cu celelalte judeţe din ţară, organizându-ne bineînţeles un grafic bine stabilit care judeţe în ce zi vor participa. Noi cred că vom fi joi sau vineri, delegaţia din Maramureş, prezentă în capitală. Eu voi fi toate aceste trei zile pentru că sunt principalul organizator al acţiunii de protest", a declarat pentru maramedia.ro Claudiu Frânc, preşedinte FCBR.

De cinci ani de zile de când se acordă acest ajutor financiar pentru crescătorii de bovine, fermierii au fost nevoiţi să iasă în stradă an de an pentru a-şi cere drepturile. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în această săptămână. "Şi dacă nici după cele trei zile de protest nu vom reuşi să sensibilizăm conducerea ministerului, suntem pregătiţi ca în săptămâna imediat următoare, împreună şi cu crescătorii de ovine şi cu celelalte organizaţii profesionale din România să facem un miting de amploare, aşa cum ştim noi să îl facem în capitală, cu vaci, cu tractoare, cu animale, cu toţi, să încercăm să îi determinăm să recunoască capacitatea şi sprijinul pe care l-a avut agricultura în acest an la bugetul naţional", a adăugat Claudiu Frânc.

Suma pe care România poate să o aloce în 2011 din bugetul naţional pentru CNDP la bovine este de aproximativ 337 mil. euro, care se împarte la numărul de capete eligibile. Crescătorii de bovine au solicitat, la întâlnirile cu ministrul agriculturii, suma de 200 euro/cap de animal însă discuţiile s-au blocat momentan la 460 de lei pe cap de bovină.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.