Tăuţii Măgherăuş: Lăsatul Secului, lipsit de tradiţie la Tăuţii Măgherăuş

Tăuţii Măgherăuş: Lăsatul Secului, lipsit de tradiţie la Tăuţii Măgherăuş

Când spunem 13 noiembrie ne gândim, fără doar şi poate, la Lăsatul Secului de Crăciun. Evenimentul este considerat o sărbătoare care, potrivit tradiţiei, se organizează cu două zile înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, oamenii de veselesc, petrec, se bucură de roadele toamnei şi gustă din mâncărurile de „dulce” care, după intrarea în postul Crăciunului, devin interzise. Acelaşi lucru s-a întâmplt astăzi, în oraşul Tăuţii Măgherăuş, unde localnicii au participat la „Balul Toamnei”.

Pentru a marca intrarea în Postul Crăciunului, locuitorii oraşului Tăuţii Măgherăuş au fost invitaţi la Căminul Cultural, unde au avut loc spectacole de muzică populară şi religioasă. "Am organizat acest bal în dorinţa că vine lăsatul secului, dacă vreţi, în tradiţia religioasă, începe postul Crăciunului, cum se spune, însă vrem să marcăm şi finalul de recoltă care a fost în acest an: recolta vinului, recolta cerealelor şi ce a fost pe culturi, mai mult vrem să uităm de locuri de muncă, de şomaj, vrem să uităm de scumpirea gazului, a benzinei, deci vrem să uităm de greutăţi", a declarat primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş, Anton Ardelean.

Tradiţia care caracterizează lăsatul secului a lipsit de la Tăuţii Măgherăuş. Localnicii şi-au lăsat straiele populare în lada cu zestre, singurul care nu a uitat de semnificaţiile sărbătorii fiind preotul din localitate. "Am profitat acum că este hramul bisericii noastre, mai mult, că de mâine începe postul, o considerăm şi o lăsare de sec. Motiv cu care ne-am întâlnit cu toţii după ce am adus laudă lui Dumnezeu la Sfânta Biserică, după ce împreună ne-am rugat ca acesta să ne binecuvânteze cu harul şi cu îndurările sale, să reverse peste noi peste toţi dragostea Sa dumnezeiască şi bunătatea lui nemărginită, am venit acum împreună ci ceilalţi, cu sătenii noştri, credincioşii mei de aici din parohie şi nu numai ca să ne simţim bine şi între noi", a spus preotul localităţii, Ovidiu Iuga.

Şi preparatele culinare au lipsit de la Balul Toamnei. Doar o gospodină şi-a pregătit temeinic coşarca cu bunătăţi, din care au putut degusta toţi cei prezenţi la eveniment. "Poftiţi la tradiţionalele prăjituri de toamnă cu mere, poftiţi şi serviţi cu încredere, sunt făcute acasă, de mine. Am făcut din toate bunătăţile câte se pot face: tradiţionalele sarmale, poftiţi, în folie, cu şunculiţă, cu de toate, şi tradiţionalul măr, de toamnă", i-a îndemnat o gospodină pe invitaţi să servească din bunătăţile pregătite.

Nici primarul nu s-a pregătit pentru bal. Acesta a venit îmbrăcat la costum iar în loc de coşarcă le-a pregătit localnicilor … gogoşi. "N-am venit cu coşarca tradiţională. Le oferim tuturor o gogoaşă gratuit. Deci nu vindem gogoşi, le dăm gogoşi oamenilor. Deci până la urmă, tot le dăm ceva. Sunt sigur că presa o să spună că primarul vinde gogoşi electoratului, da", a spus cu zâmbetul de buze primarul localităţii Tăuţii Măgherăuş.

Atmosfera a fost întregită de corul Bisericii Ortodoxe din Tăuţii de Jos alături de Ansamblul Folcloric Mălinul şi Grupul de Socăciţe din Bozânta Mare.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.