Baia Mare: Cazul maramuresenilor capsunari inselati de firma care i-a trimis la munca in Germania, in atentia I.P.J. Maramures si I.T.M Maramures

Baia Mare: Cazul maramuresenilor capsunari inselati de firma care i-a trimis la munca in Germania, in atentia I.P.J. Maramures si I.T.M Maramures

Cazul celor aproximativ cincizeci de persoane din Maramuresul istoric care s-au intors sambata seara acasa dupa ce au fost inselati, batjocoriti si santajati de firma prin intermediul careia au plecat la cules de capsuni in Germania a ajuns in atentia Inspectoratului de Politie si a Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures.

Reprezentantii Inspectoratului de Politie sustin ca pana la orele amiezii, nicio persoana din grupul celor pagubiti nu a depus vreo declaratie cu privire la acest caz. Dar, cercetarile continua. "Politia a fost sesizata inca din noaptea de sambata despre incidentul produs in Autogara Baia Mare. In prezent se efectueaza verificari cu privire la legalitatea activitatilor de recrutare si plasare a fortei de munca desfasurata de catre societatea reclamata de cetateni. De asemenea, cetatenii au fost indrumati sa depuna plangeri la politie daca vor considera oportun acest lucru", a declarat pentru maramedia.ro, comisar Ileana Georgeta Velea din cadrul I.P.J. Maramures.

Cazul a intrat si in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures. Purtatorul de cuvant al institutiei, Mircea Onea, sustine ca I.T.M.-ul nu se poate pronunta asupra faptului ca acesti oameni au fost sau nu au fost inselati. "Nu sunt in masura sa spun daca au fost inselati de o societate de transport din Romania sau de altcineva. Cert este ca din informatiile pe care le detinem noi, intre persoanele fizice din Romania si beneficiarul german a fost incheiat un contract direct. Era in limba romana si probabil ca a fost pus la dispozitie de catre o societate sau un intermediar din Romania. Noi, de aceste aspecte, nu putem spune ca am fost sesizati ci pur si simplu am luat cunostinta de ele prin faptul ca s-a prezentat o persoana, in 31 mai, sa ne intrebe daca acel contract este legal", precizeaza Mircea Onea. Contractul respectiv nu purta stampila angajatorului. Inca de la prima citire a contractului, reprezentantii I.T.M. Maramures i-au atras atentia persoanei respective ca acel contract nu indeplineste conditiile stabilite de legea 156/2000 privind medierea si plasarea de forta de munca. "Mi s-a parut, din start, contractul, mult in defavoarea persoanei. Cu alte cuvinte, daca accepta, mergea pe proprie raspundere in Germania. Acum, faptul ca au fost prejudiciati, faptul ca nu s-au respectat nici macar acele criterii si cerinte minime din acel contract de munca, pe perioada determinata incheiat cu angajatorul german, cetatenii au la dispozitie organele de urmarire penala in situatia in care se considera prejudiciati", evidentiaza Mircea Onea.

In urma reclamatiilor, inspectori din cadrul I.T.M. Maramures au efectuat in data de 1 iunie in colaborare cu comisarii Garzii Financiare un control la firma prin intermediul careia au plecat la cules de capsuni cei aproximativ 50 de maramureseni de peste deal. "Acel angajator roman, presupus ca facea intermedierea acestor contracte, a refuzat sa puna la dispozitie documentele, a negat ca face aceasta intermediere motiv pentru care noi am sesizat organele de politie in data de 1 iunie si am pus la dispozitie copie dupa acele documente pe care le aveam la acea data", spune Mircea Onea. In masura in care, in prezent, cetatenii se considera prejudiciati, Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures le recomanda acestora sa se adreseze ori Politiei ori Parchetului in vederea recuperarii prejudiciului si eventualelor daune la care se considera indreptatiti.

Purtatorul de cuvant al I.T.M. Maramures mai spune ca in respectivul contract de munca adus la I.T.M. de catre un cetatean interesat sa plece la munca in strainatate era precizat ca acei salariati trebuie sa se deplaseze sau sa isi duca de acasa inclusiv lenjeria de pat, tacamuri, oale, echipament de lucru. "In conditiile in care in Codul Muncii se prevede expres ca cetatenii romani care lucreaza in strainatate sau care se vor deplasa, angajatorul se obliga a asigura transportul tur-retur, cazarea, si transportul de la locul de campare sau locul de odihna la locul de munca. Ori aceste lucruri lipseau din contract", explica Mircea Onea. De asemenea, in contract mai era stipulat faptul ca acelor persoane care vor face deplasarea cu masina proprie nu li se vor deconta cheltuielile.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.