Baia Mare: Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" a ctitorit o noua biblioteca

Baia Mare: Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" a ctitorit o noua biblioteca

Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare a ctitorit o noua biblioteca la Manastirea Scarisoara Noua din judetul Satu Mare.

In urma cu cateva zile, la Manastirea Scarisoara Noua din comuna Piscolt, judetul Satu Mare, s-au inaugurat, in prezenta PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a staretului manastirii, exarh arhim. dr. Timotei Bel si a directorului Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, biblioteca si muzeul manastirii. Cu ocazia sarbatoririi hramului manastirii, PS Iustin Sigheteanul impreuna cu staretul manastirii Timotei si un sobor de preoti si diaconi au oficiat Sfanta Liturghie dupa care au binecuvantat biblioteca si muzeul manastirii.

Biblioteca, amenajata intr-un spatiu cu un design deosebit de frumos, cu colonade si arcade in stil bizantin si rafturi incastrate in zidaria din caramida ornamentala, a fost dotata cu 4416 de volume de carte noua, oferite de directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, din donatii ale editurilor. Cartile au fost alese cu mare atentie avand in vedere specificul unei biblioteci monahale, din domeniile: istorie, religie, sociologie, psihologie, beletristica, poezie si dictionare. Prin aceasta donatie, Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" a devenit ctitor al Bibliotecii Scarisoara Noua.

Manastirea Sacrisoara Noua, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" este o manastire infiintata in anul 1991, de catre comunitatea de moti stramutati din zona satului Scarisoara din Muntii Apuseni, in anul 1924. Ei s-au stabilit pe granita cu Ungaria si au dat localitatii nou infiintate numele Scarisoara Noua, aducand cu ei simbolurile si traditiile specifice zonei din care au plecat. Este considerat cel mai vestic asezamant monahal din Romania si este compus din biserica in stil bizantin, altarul de vara, chilii in care locuiesc noua calugari, turnul-clopotnita, anexe gospodaresti si chilii pentru pelerini de 25 de locuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.