Baia Mare: Autorităţile judeţene şi-au dat "mână cu mână" şi au dansat Hora Unirii în holul Palatului Administrativ

Baia Mare: Autorităţile judeţene şi-au dat "mână cu mână" şi au dansat Hora Unirii în holul Palatului Administrativ

Autorităţile judeţene şi-au dat mână cu mână, s-au „înfrăţit” şi au jucat pe versurile cântecului patriot „Hora Unirii”. La Palatul Administrativ din municipiul Baia Mare a fost organizată astăzi o manifestare cultural-artistică dedicată aniversării a 153 de ani de la Unirea celor două Principate Române, Moldova şi Muntenia.

Manifestarea a debutat prin intonarea Imnului Naţional al României de către Fanfara municipală. Importanţa istorică a Unirii Principatelor Române a fost prezentată de către directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. "Remarcăm că de la începutul anului 1859, Principatele Unite devin centru polarizant şi în perspectivă unificator al întregii naţiuni române pentru că alte componente ale acesteia se aflau atunci sub stăpânirea austriacă, rusească şi otomană. Este vorba de românii din Transilvania, Bucovina, Basarabia şi Dobrogea, astfel că nu întâmplător Alexandru Ilarian scria atunci: Românii din Transilvania numai la Principate privesc iar când s-a ales Cuza Domn, entuziasmul la românii de aici e poate mai mare decât în Principate", a evidenţiat directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie, Viorel Rusu.

Pe panourile din holul instituţiei administraţiei judeţene a fost inaugurată o expoziţie cu tematică specifică acestui eveniment important din istoria naţiunii române. De asemenea, Fanfara municipală Baia Mare alături de solişti ai Ansamblului Naţional Transilvania au susţinut un scurt moment artistic. În finalul manifestării dedicate aniversării Unirii celor două Principate Române, toţi cei prezenţi au jucat alături de autorităţile judeţene tradiţionala  Hora Unirii. La finalul horei, prefectul judeţului Maramureş a sărutat mâna unei dansatoare a Ansamblului Transilvania alături de care a jucat Hora Unirii însă nu şi celeilalte partenere de dans, subprefectul Gyongyike Bondi. Să fie oare atât de importantă unitatea de neam a românilor pentru prefectul Sandu Pocol încât să-şi ignore adjunctul alături de care conduce acest judeţ?

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.