Baia Mare: 169 de clase pregătitoare vor functiona, din toamnă, în judeţul Maramureş

Baia Mare: 169 de clase pregătitoare vor functiona, din toamnă, în judeţul Maramureş

Inspectoratul Şcolar Maramureş a înaintat spre aprobare Ministerului Educaţiei metodologia privind înscrierea în clasa pregătitoare. Începând din toamnă, la nivel de judeţ vor funcţiona 169 de clase pregătitoare în care vor învăţa 3.111elevi. La nivelul municipiului Sighetu Marmaţiei, clase pregătitoare vor fi organizate în 8 unităţi de învăţământ.

Clasele pregătitoare intră în vigoare începând cu luna septembrie. În judeţul Maramureş, acestea vor funcţiona în şcolile cu clasele I-VIII. "Am reuşit să rezolvăm problema descongestionării grădiniţelor, în special a celor cu program prelungit. Dacă şi în acest an şcolar grădiniţele sunt supraaglomerate, depăşesc numărul elevilor cuprinşi în lege, începând de la anul, în fiecare grupă vor exista cel mult 20 de preşcolari.", a declarat prof. Mariana Pop, inspector şcolar general I.S.J. Maramureş.

Pentru anul şcolar 2012-2013, înscrierea la şcoală a copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar se va face în funcţie de vârsta copilului, participarea la grădiniţă şi decizia părinţilor. "Dacă copilul are 7 ani, părintele trebuie să îl înscrie obligatoriu la clasa I indiferent dacă a făcut sau nu grupă pregătitoare. Copiii care până la 1 septembrie împlinesc 6 ani, au posibilitatea să se înscrie sau la clasa I dacă au parcurs grupa pregătitoare sau la clasa pregătitoare dacă nu au parcurs această grupă. Dar legea le dă voie acestor copii să se înscrie şi în clasa I chiar dacă nu au făcut grupa pregătitoare, după o evaluare.", a specificat prof. Mariana Pop,

Evaluarea dezvoltării psihosomatice se va face de către specialişti, sub coordonarea Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, respectiv 20-29 februarie. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia, înainte de începerea anului şcolar, de o formare profesională specifică. Unităţile de învăţământ din Sighetu Marmaţiei care vor organiza clase pregătitoare sunt Şcoala nr. 1, Şcoala nr. 2, Şcoala „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”, Şcoala nr. 5, Şcoala „George Coşbuc”, Şcoala nr. 10, Liceul „Regele Ferdinand” şi Liceul „Loewey Klara”.  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.