Cavnic: SUB NĂMEŢI – Locuitorii sapă tranşee pentru a putea ieşi din case. Două acoperişuri s-au prăbuşit din cauza zăpezii

Cavnic: SUB NĂMEŢI – Locuitorii sapă tranşee pentru a putea ieşi din case. Două acoperişuri s-au prăbuşit din cauza zăpezii

Oraşul Cavnic este înghiţit de zăpezi. În unele locuri, nămeţii măsoară până la 2 metri iar oamenii sunt nevoiţi să iasă din case şi să îşi construiască tranşee pentru a putea avea acces la drumul principal. Mai mult, zăpada căzută în ultimele zile produce şi pagube. Două familii au rămas fără acoperiş deasupra capului după ce acesta s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii.

Căvnicarii au ieşit din case pentru a-şi face singuri căi de acces. Înarmaţi cu lopeţi, unii dintre aceştia şi-au făcut chiar şi tranşee pentru a putea ieşi din bloc. "Facem tranşee ca să putem umbla. A nins foarte mult. Nămeţii sunt de doi metri. La noi în Cavnic asta e puţină acum. Au fost ani când au avut peste patru metri. Asta-i zero", a spus un localnic. "E destul de greu. Zăpada e mare. Aşa e iarna la noi, nu ştiu cât o să ţină. Mai cade şi de pe acoperiş zăpadă, ne îngreunează munca", a spus un altul. "Primăria nu are hia de noi, de bătrâni şi de bolnavi", a susţinut o bătrână.

Singurul gând care îi mai consolează pe locuitorii din Cavnic este acela că au trăit şi zile mai grele, cu nămeţi mai înalţi de trei metri. "N-avem ce face. Mai avem loc încă, până a fi ca în 1975, când nu s-o văzut gardurile.", şi-a amintit un alt locuitor.

Zăpadă căzute în ultimele zile a adus şi pagube căvnicarilor. Acoperisurile a două case nu au mai făcut faţă greutăţii zăpezii şi s-au prăbuşit. "A nins mult, a fost zăpadă pe casă, am auzit o pocnitură şi a fost jos. Atâta tot", a precizat unul dintre căvnicarii "păgubiţi de zăpadă". Un alt acoperiş prăbuşit a aparţinut unei case părăsite. Proprietari ar fi nişte străini însă în ultimul timp, nimeni nu s-a mai interesat de starea imobilului.

Autorităţile locale spun că după mai bine de cinci ani de zile au parte de o zăpadă antologică iar activitatea din oraşul de munte este grav afectată. "Din nefericire, să spunem că am făcut nişte săpături cu adevărat pe zonele de acces. Înspre case, înspre cartiere, se lucrează cu utilaje non-stop. În orice caz, cam de 6 ani de zile nu a mai căzut o astfel de zăpadă dar recunoaştem că ne descurcăm pentru că suntem învăţaţi la Cavnic. Din nefericire, avem şi evenimente. Ieri, de pildă, au fost întreruperi în alimentarea cu energie electrică din cauza faptului că au căzut copaci peste liniile electrice, astăzi alte două evenimente nedorite, două acoperişuri pe două case din Cavnic s-au prăbuşit sub aspectul greutăţii zăpezii", a declarat viceprimarul oraşului Cavnic, Marius Mărginean.

Fiecare locuitor iese încă de la primele ore ale dimineţii cu lopata în mână pentru a-şi face căi de acces, care să le faciliteze copiilor mersul la şcoală şi nu numai.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.