Avion prăbuşit – simulare la Aeroportul Baia Mare

Avion prăbuşit – simulare la Aeroportul Baia Mare

Premiera in Maramures. Un exercitiu complex de simulare a prabusirii unui avion se va desfasura maine, incepand cu ora 10:00, in zona Aeroportului International Baia Mare. In cadrul exercitiului de interventie va fi activat Planul Rosu, prin simularea prăbuşirii unui avion cu probleme tehnice la trenul de aterizare şi la motor.

Planul roşu de intervenţie reprezintă un document elaborat şi aprobat, la nivel central, care prevede şi asigură un răspuns coordonat al structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii de accidente colective şi dezastre cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp. „După primirea informaţiei, prin care este anunţată prezenţa în spaţiul aerian al unui avion cu probleme tehnice la trenul de aterizare vor fi alarmate, de către dispeceratul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, instituţiile cu atribuţii în gestionare şi intervenţie în situaţii deosebite. Pompierii militari şi cei ai aeroportului vor realiza un covor de spumă pe pistă pentru a favoriza aterizarea forţată a avionului. După confirmarea prăbuşirii avionului, eu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, voi activa la solicitarea inspectorului-şef, colonelul Ioan Pop, planul roşu de intervenţie”, a declarat prefectul Sandu Pocol astăzi, în cadrul şedinţei de lucru a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

Astfel, la exercitiul de interventie vor fi mobilizate doue echipaje SMURD, 4 ambulanţe şi 70 de persoane, membre ale structurilor militare. Toate structurile de intervenţie se vor deplasa la faţa locului şi vor acţiona, în mod coordonat, pentru salvarea persoanelor implicate în accidentul de avion. Serviciul Poliţiei Rutiere va dirija circulaţia rutieră şi va asigura accesul rapid al autospecialelor de intervenţie la şi de la locul evenimentelor. Pompierii militari vor stinge incendiul şi vor da asigurări că zona în care s-a prăbuşit avionul este securizată, iar echipele medicale pot acţiona fără a le fi pusă viaţa în pericol.

Apoi se va proceda la instalarea postului medical avansat de categoria I. Materialele medicale (aparatura şi medicaţia) vor fi puse la dispoziţie de către medicul şef al UPU-SMURD, dr. Dan Roman, care va coordona intervenţia echipelor medicale. În acest sens, se va realiza recunoaşterea, din punct de vedere medical, a stării de gravitate a victimelor şi trierea în următoarele categorii: persoane decedate; victime aflate în stare critică, cu funcţiile vitale în pericol care necesită asistenţă medicală imediată; persoane rănite şi care prezintă urgenţe relative, fără a  le fi puse în pericol funcţiile vitale şi persoane cu urgenţă minoră. În funcţie de gravitatea situaţiei şi de solicitarea medicului şef care coordonează acţiunile de salvare medicală, prefectul Sandu Pocol poate solicita prezenţa la locul producerii accidentului a elicopterului SMURD şi a elicopterului MEDEVAC, respectiv a unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.