Avertizare cod galben de ceaţă Depresiunea Maramureşului şi Pasul Gutâi

Avertizare cod galben de ceaţă Depresiunea Maramureşului şi Pasul Gutâi
Atenţie şoferi! Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit de la Centrul de Meteorologic Regional Transilvania Nord o avertizare  de fenomene meteorologice periculoase imediate, cod galben de ceaţă.  Avertizarea este valabilă până la  18.50, în judeţul Maramureş. În adresă se menţionează despre fenomenul de ceaţă care poate scădea vizibilitatea sub 100 de metri şi izolat sub 50 de metri. Ceaţa poate fi însoţită de burniţă sau fulguială şi va favoriza producerea poleiului pe carosabilul drumurilor naţionale, judeţene şi comunale.  Zona vizată este Depresiunea  Maramureşului şi Pasul Gutâi.
Prefectul Sandu Pocol a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi a societăţilor de drumuri care asigură întreţinerea şi viabilitatea drumurilor judeţene pe perioada de iarnă. De asemenea, au fost avertizaţi şi membrii grupurilor de suport din cadru CJSU.
Prefectul de Maramureş s-a deplasat în teren şi a constatat pe Cavnic că sunt tronsoane de drum, în zona limitrofă a localităţii Budeşti, (pe DJ109F), unde vizibilitatea era redusă sub 100 de metri. Pe Cavnic fulguia slab. Şoseaua era aglomerată de autovehicule care se deplasau spre cele două pârtii de schi. Parcările din zona pârtiilor de schi erau ocupate, iar multe dintre autovehicule au fost lăsate pe marginea drumului, pe cele două sensuri de mers, perturbând desfăşurarea traficului rutier. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat prezenţa în zonă a echipajelor Serviciului Poliţiei Rutiere pentru fluidizarea circulaţiei şi facilitarea accesului a autovehiculelor de intervenţie (SMURD, ambulanţă, pompieri, jandarmi, poliţie, etc), dar şi a celor care transportă persoane dializate.
Şi în Pasul Gutâi este prezentă ceaţă şi cade burniţă. Vizibilitatea este redusă şi aici sub 100 de metri.
Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor.
Prefectul Sandu Pocol a cerut societăţilor care efectuează lucrări de deszăpezire pe perioada de iarnă să fie pregătite cu utilaje de intervenţie şi material antiderapant pentru a asigura buna desfăşurare a traficului rutier, în această perioadă, mai ales în zonele de deal şi de munte, dar şi în Depresiunea Maramureşului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.