ARGUMENT: Ce spun autoritatile locale despre soarta Scolii Gimnaziale de Arte "George Enescu"

ARGUMENT: Ce spun autoritatile locale despre soarta Scolii Gimnaziale de Arte "George Enescu"

În ședința de Consiliu Local din 31 ianuarie 2017, aleșii locali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind aprobarea rețelei școlare a municipiului Sighetu Marmației pentru anul școlar 2017-2018. În urma acestei decizii două unități de învățământ din Sighet au fost comasate iar Școala de Muzică și Arte Plastice Sighet a devenit structură a școlii Dr. Ioan Mihalyi de Apșa. Dacă comasarea celor două școli gimnaziale nu pus probleme, pierderea statului de personalitate juridică a Școlii de Muzică a strânit reacții în rândul  cadrelor didactice, a foștilor elevi ai instituției dar și ai reprezenaților societății civile.
În urma hotărârii de Consiliu Local prin care s-a decis arondarea instituției ca structură la Școala  Mihalyi de Apșa, Consiliul Profesoral al Școlii Gimnaziale de Arte a înaintat o adresă către Consiliul Local Sighet în luna martie prin care în urma expunerii de motive, solicită propunerea unui nou proiect de hotărâre pentru anularea hotărârii de Consiliu Local din 31 ianuarie 2017.
În urma hotărârii CL nr. 3/31.01 2017 prin care s-a decis arondarea școlii noastre ca structură la Școala Mihalyi de Apșa, membrii coniliului profesoral împreună cu părinții elevilor din școala noastră, am procedat la înaintarea mai multor adrese către MEN, Consiliul Local și ISJMM prin care am arătat că există cadrul legal pentru funcționarea în continuare a Școlii Gimnaziale de Arte din Sighetu Marmației cu personalitate Juridică, făcând excepție de la prevederile art. 19 alin. 1 din LEN, așa cum se evidențiază  la aliniatul 3 din același articol: „Prin excepție de la prevederile alin 1, în funcție de necesitățile locale, se organizează la cererea părinților sau tutorilor legali și în condițiile legii, grupe, clase sau unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română”. Starea de excepție rezultă chiar din modul de organizare al unei școli cu program suplimentar ce vizează învățământul de performanță, care diferă foarte mult de al celorlalte școli cu program normal”, se arată în adresa trimisă de către Consiliul profesoral  al Școlii Gimnaziale de Arte Consiliului Local.
 În aceeași adresă se menționează că potrivit art. 7 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar  de artă, „Structura anului școlar, formațiunile de studiu și standardele culiculare de performanță pentru învățământul de artă integrat și pentru cel suplimentar sunt aceleași iar  în art 42, alin. 4 din Legea Educației Naționale se precizează că pentru activitatea sportivă și artistică de performanță la propunerea autorităților  administrației publice locale, a inspectoratelor școlare, a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și/sau a instituțiilor publice de cultură împreună cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului se pot organiza cluburi școlare și unități de învățământ preuniversitar de stat cu porgram sportiv sau de artă, integrat ori suplimentar”, ceea ce ar da dreptul funcționării Școlii Gimnaziale de Arte Sighet cu statut de personalitate juridică. Aceștia mai precizează că nu au fost informați despre decizia de transformare ca structurii a școlii de muzică la altă unitate de învățământ și solicită revenirea Consiliului Local asupra acestei decizii.
Menționăm  că nu am fost informați nici la nivel de Consiliu Profesoral și nici la nivel de Consiliu de Administrație despre această decizie, ci am fost puși în fața faptului împlinit, o astfel de procedură fiind una abuzivă din punctul nostru de vedere. În urma întrevederilor avute cu reprezentanții ISJMM (…) în data de 20.03. 2017 am fost asigurați de sprijinul lor în demersul nostru, în condițiile în care Consiliul Local al primăriei municipiului Sighetu Marmației ar anula hotărârea de desfințare a personalității juridice a unității noastre de învățământ și menținerea ei în forma actuală”, este precizat în adresa trimisă Consiliului Local,  de către Consiliul profesoral  al Școlii Gimnaziale de Arte.
 De cealaltă parte, primarul municipiului Sighetu Marmației precizează că această decizie nu aparține Consiliului Local ci a fost luată în baza legii.
Este vorba despre punctul de vedere al meu personal sau al primarului municipiului Sighetu Marmației referitor la școala de muzică. Cu ocazia planului de școlarizare pe care Consiliul Local trebuie să îl voteze, pentru că eu personal nu sunt extrem de bine pregătit în această zonă, am propus colegilor consilieri o ședință de lucru care mie mi s-a părut cea mai corectă la vremea respectivă. Ne-am adunat toți consilierii, toți directorii de școli din Sighetu Marmației și am invitat din partea Inspectoratului Școlar mai multe persoane, au răspuns pozitiv două doamne inspectoare școlare și șefa serviciului Personal, cred că se numește, cei care fac școlarizările și stabilesc regulile după care se face. Am ascultat ce ne-au spus ei și noi Consiliul Local am stabilit un mod în care va fi în anul școlar 2017-2018 structura școlară. Aceste lucruri s-au făcut în conformitate cu legea. Programul propus de noi a fost votat în unanimitate, și repet, în unanimitate de toți cei 19 consilieri locali”, a precizat primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.
Edilul local a menționat că printre consilierii locali se află și persoane cu o vastă experiență în domeniul școlar iar acestă schimbare se datorează legii care impune ca o unitate cu personalitate juridică să funcţioneze cu minim 350 de elevi, excepţii fiind liceele cu predare în limba minorităţilor şi anumite situaţii speciale. În prezent Școala Gimnazială de arte are un număr de 220 de elevi.
Deci am luat o luat o hotărâre extrem de bătută pe lege, legea spune că toate structurile școlare sub un anumit număr de elevi nu pot funcționa cu personalitate juridică, mie prevederea legii mi se pare corectă, sigur numărul de copii care trebuie să fie minim, acesta este un lucru care nu depinde de noi, și anume dacă sunt mai puțin de 300 de copii, ei trebuie să facă parte dintr-o altă structură școlară, și anume se alătură la o altă școală în așa fel încât postul de director practic tinde să nu mai existe și faptul că actualul director, domnul Nicolae Paraschiv merge în pensie, cu atât mai mult nu am făcut nimănui niciun mare dezavantaj. Se pare că persoane nemulțumite de acest lucru au început să incite și să transmită prin diverse medii sociale informații extrem de neadevărate referitoare la desfințarea școlii de muzică”, a adăugat Horia Scubli.
 Primarul municipiului Sighetu Marmației a spus că prin arondarea școlii ca structură la altă unitate de învățământ, nici funcționarea școlii și nici cadrele nu vor fi afectate. În ultimele zile în mediul online circulă și o petiție cu numele „Nu desfiintati Școala de Muzică și Arte Plastice din Sighet” care a adunat peste 500 de semnături.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.