REPORTAJUL ZILEI: Patricia David, o sportiva de aur

REPORTAJUL ZILEI: Patricia David, o sportiva de aur

 Sportiva de aur a Sighetului la atletism, Patricia David, a reușit o performanță mare și s-a întors acasă de la campionatul național cu două medalii de aur la gât. Sigheteanca a obținut titlul de dublă campioană națională, la triplusalt și la proba de săritură în lungime. Tânăra campioană spune că nu s-a așteptat la un rezultat atât de bun. Competiția a fost strânsă, extrem de dificilă, însă experiența a fost de neuitat.
„A fost o experiență minunată, sincer nu mă așteptam chiar la două titluri. Consider că am reușit să mă adun și să mă mobilizez ca să reușesc. Am fost foarte mulți sportivi, am concurat cu 22 de fete la triplusalt și 42 la proba de săritură în lungime. Competiția s-a ținut la București, iar eu am mers cu domnul profesor antrenor Zoltal Csillik și încă doi colegi care au participat și ei la proba de triplusalt și aruncarea greutății”, povestește Patricia David.
„Nici nu se poate spune mulțumit, sunt extraordinar de foarte mulțumit cum s-ar zice. Este o premieră pentru Sighet ca la un concurs cineva să câștige două medalii de aur. N-ași fi crezut că o să am o urmașă, dar dacă vă aduceți aminte, am promis anul trecut că anul acesta o să luăm două medalii și ne-am ținut de cuvânt. Nici Patricia, nici eu, încă nu realizăm, pentru că acesta concurs a fost de 7 preinfarcturi și și de infarct, a trecut de la agonie la extaz, de la locul 1, la 2, 3 și 4, pe urmă de la 4 la 3, apoi la 2 și uite așa a ajuns pe primul loc. A fost o atmosferă foarte tensionată”, spune antrenorul Patriciei, profesorul Zoltan Csillik.

La proba de triplusalt, Patricia a reușit să obțină rezultatul de 12,04 metri și 5,20 metri la săritura în lungime. Pentru acest lucru, sportiva a muncit pe brânci încă de anul trecut, s-a antrenat temeinic și astfel a reușit să își doboare recordurile. Emoțiile au fost mari, însă Patricia aa știut cum să le depășească și să se concentreze la ceea ce a avut de făcut, asta pentru că a avut alături oameni care au îndrumat-o și pregătit-o la un nivel înalt, lucru care s-a și văzut la rezultatele obșinute.
M-am pregătit încă de anul trecut, de prin noiembrie, cam așa. Pregătirea a fost destul de dură, însă consider eu că a meritat tot efortul. Familia mea a fost foarte bucuroasă în primul rând pentru că am reușit să-mi dobor recordurile, ceea ce este foarte important și am reușit să obțin și  cele două titluri de campioană, drept urmare au fost foarte, foarte fericiți. Am avut emoții, cum era de așteptat, însă am încercat să le transform în emoții constructive, să mă gândesc doar la săritura mea și cred că acesta a fost unul dintre secretele reușitei mele”, explică tânăra.
„Un minut am urlat, motiv pentru care am rămas fără voce acuma, a picat tavanul așa am urlat. A fost incredibil. Acumularea tensiunii și a emoțiilor foarte mari a dus la o descărcare de genul ca să nu îmi sară capul în aer. Patri a fost extraordinară! Având în vedere în ce condiții lucrăm…să fim și campioni e un lucru mare. Ea acceptă orice muncă, e foarte ambițioasă, dar e un copil încă și cu toate acestea e incredibil cum o fetiță de vârsta sa se poate aduna și concentra până la ultima săritură”, recunoaște antrenorul Patriciei, Csillik Zoltan.
Patricia este elevă în clasa a VIII-a la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației. Practică atletismul de mai bine de doi ani și a obținut de-a lungul timpului numeroase premii, printre care titlul de vicecampioană la triplusalt și campioană națională la probe combinate. În acest an însă, a reușit să-și doboare recordurile de până acum și să demonstreze unei țări întregi că Sighetul are sportivi de primă mână.
„Am început atletismul cam de doi ani și jumătate. Domnul profesor m-a descoperit la terenul de tenis și mi-a spus că am aptitudini pentru atletism. Am început să vin la atletism și m-am îndrăgostit de acest sport. La început am participat la înălțime, am făcut și 200 și garduri, am trecut și la probe combinate unde anul trecut am fost vicecampioană, apoi am fost campioană la triplusalt cu 11,60 metri, iar acum sunt dublă campioană națională la triplusalt și la lungime”, povestește Patricia David.
 Patricia pune reușitele sale pe seama ambiției, a muncii intense și a sprijinului pe care îl primește de la cei care îi sunt aproape. Consideră că modestia reprezintă de asemenea un pilon important în a-ți clădi un drum spre victorie.

„Văd asta pentru că întotdeauna sunt o persoană care își dorește mai mult, niciodată nu sunt mulțumită cu rezultatele pe care le obțin și cred că o să pot să reușesc alături de oamenii care mă susțin, domn profesor, familia mea, și cred că am alături oameni importanți, oameni care înseamnă ceva pentru comunitate și care pot să mă îndrume doar spre bine. Pot spune că mă motivează cel mai mult faptul că sunt o persoană ambițioasă, că sunt o persoană modestă și în competiții plec de la ultima, dar vreau să ajung prima. De asemenea și domn profesor, care știe să mă susțină, atât psihic, să mă învețe să am un psihic bine dezvoltat, dar și fizic, și bineînțeles familia mea care se implică foarte mult în acest sport și mă ajută și psihic și financiar și cu tot ce se poate”, consideră sigheteanca.
Chiar dacă este la o vârstă fragedă, la care cei mai mulți tineri duc o viață lipsită de griji, Patriciei nu-i este tocmai ușor să îmbine și școala, și sportul. Cu toate acestea reușește să le țină sub control pe ambele și să facă față cu brio atât examenelor, cât și competițiilor sportive. Secretul este că a renunțat preocupările tinerilor de vârsta sa și se axează mai mult pe ceea ce este cu adevărat important în viață: reușita.
„Este destul de dificil, mai ales că sunt și clasa a VIII-a, am și examene, mi-e puțin greu, dar încerc să și învăț să intru la un liceu bun și în ceea ce privește atletismul, să-mi fac bine treaba. profesorilor le mulțumesc foarte mult pentru toată susținerea și că mă înțeleg de fiecare dată când am o competiție, iar cu antrenamentele este puțin mai greu în perioada aceasta, dar nu mai sunt așa de multe competiții până în vară, dar încerc și îmi doresc să fac un barem de Festival Olimpic al Tineretului European”, explică tânăra.
Așa se face că în activitățile Patricie dintr-o zi obisnuită din viața sa, nu se regăsește nici statul pe calculator pentru a socializa sau a încerca diferite jocuri și nici uitatul la televizor. Școala și antrenamentele sunt mereu pe primul loc și îi ocupă cel mai mult timp.
„Mă trezesc, mănânc, merg la școală, după ce termin orele vin la antrenamente, merg acasă, mănânc din nou și apoi am meditații ba de matematică, ba de limba română, citesc sau mă uit la un videoclip, iar apoi mă pun la somn pentru că e nevoie de multă odihnă, mai ales în această perioadă foarte solicitantă. În vară însă va fi puțin mai lejer”, povestește Patricia.
 Ca și planuri de viitor, Patricia și-a propus să rămână la Sighetu Marmației unde să urmeze liceul, să opteze pentru un profil de filologie sau unul de vocațională. Cu toate acestea, activitatea ei numărul 1 va rămâne atletismul.
„Nu-l voi lăsa niciodată pentru știu că este o experiență care, chiar dacă nu o să ajung poate chiar unde mi-am dorit, mă va ajuta să am un corp frumos și un psihic dezvoltat”, susține dublă campioana națională la atletism.
Cu sprijinul clubului sportiv Dinamo, la cârma căruia se află sigheteanca Monica Iagăr, Patricia ar putea participa în acest an la un concurs internațional olimpic. Speră că va ajunge și acolo și va reuși să urce din nou pe podium.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.