VIDEO | Angajatorii care se întorc la lucru după perioada de izolare, nu pot fi obligați să-și efectueze cel de-al doilea test

Persoanele infectate cu noul coronavirus, care au încheiat perioada de izolare și au fost declarate vindecate, nu sunt obligate sa-și efectueze cel de-al doilea test. Acest test poate fi solicitat de angajatori, dacă aceștia sunt sipuși să achite costurile pentru această evaluare.

Conform unui comunicat transmis de Avocatul Poporului, comunicat care a fost întomcit în baza unui Ordin al Ministrului Sănătății, persoanele asimptomatice cu forme ușoare, care au încheiat perioda de izolare de 14 zile de la efectuarea primului test, și au fost declarați vindecați, pot să se întoarcă la muncă fără a fi nevoie efectuarea celui de-al doilea test de control.

”Își reiau activitățile personale și sociale, dar cu respectarea normelor de protecție, privind distanțarea socială, respectiv, tot ceea ce reprezintă aceste măsuri de protecție împotriva transmiterii acestui virus”, spune Mircea Onea, consilier comunicare și relații cu publicul ITM Maramureș.

Angajatorul nu poate pretinde angajatului să-și efectueze cel deal doilea test. Acesta poate fi efectuat, dar doar dacă angajatorul asigură costurile necesare acestei evaluări.

Este bine de precizat și este interzis anagajatorului de a solicita un al doilea test la întoarcerea lui la locul de muncă. Dacă acel angajator dorește și Codul Muncii stabiliește posibilitatea aceasta să efectueze cel de-al doilea test, se poate face, dar pe costurile efectiv ale angajatorului. Tot angajatorul este cel care efectuează și demersurile pentru realizarea celui de-al doilea test, la o clinică specialziată. În aceste condiții nimeni nu spune că este ilegală efectuarea celui de-al doilea test. Dar este ilegală condiționareaî ntoarcerii la serviciu, de efectuarea celui de-al doilea test”, precizează Mircea Onea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.