AFACERE: Antreprenorii debutanți vor putea primi bani de la stat prin aceste trei programe

AFACERE: Antreprenorii debutanți vor putea primi bani de la stat prin aceste trei programe

 În anul 2017, antreprenorii debutanți au la dispoziție mai multe linii de finanțare prin care își vor putea deduce parțial sau în întregime cheltuielile legate de demararea unei afaceri. În unele situații, fondurile pot fi folosite inclusiv pentru decontarea cheltuielilor de funcționare ale întreprinderii pentru o perioadă de până la cinci ani de zile.

Activitățile eligibile în cadrul programelor de finanțare anunțate pentru anul 2017 sunt variate, mergând de la agricultură și până la activități meșteșugărești, servicii, cabinete medicale, producție de bunuri sau pensiuni turistice.
Cele mai numeroase linii de finanțare care acceptă activitățile de tip start-up sunt oferite în spațiul rural, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Acest program acordă sprijin financiar debutanților în afaceri prin intermediul tuturor liniilor de finanțare, fiind selectate și prezentate mai jos doar șase dintre acestea.
Programul Operațional de Capital Uman (POCU) oferă spijin pentru inițierea unor afaceri prin intermerdiul liniei de finanțare România Start-up Plus.
Ultimul program de finanțare prezentat este Start-up Nation România, ale cărui norme de aplicare se află încă în dezbatere publică până în data de 3 martie 2017.
În prezent, niciuna dintre măsurile de finanțare prezentate nu este activă, demararea lor fiind așteptată după data de 1 mai 2017.
Debutant în spațiul rural. Ce activități poți desfășura?
PNDR sprijină, prin toate liniile de finanțare, debutul în afaceri, atât în agricultură, cât și în activități non-agricole desfășurate în spațiul rural. Astfel, antreprenorii care vor să primească fonduri pentru demararea unei afaceri agricole au la dispoziție următoarele măsuri de finanțare:
PNDR 4.1 – Investiții în exploatații agricole
Această linie de finanțare sprijină investițiile realizate în ferme vegetale, zootehnice sau mixte, iar ajutorul acordat poate ajunge la 90% din valoarea eligibilă a proiectului, însă nu poate depăși două milioane de euro.
Solicitanții eligibili trebuie să fie înregistrați ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau forme de înregistrare juridică, precum societățile cu răspundere limitată sau societățile debutante. Ajutorul financiar nerambusabil poate ajunge, în unele condiții, la 90% din valoarea eligibilă a proiectului, fără a depăși două milioane de euro.
Exemple de proiecte ce pot primi finanțare în cadrul acestei măsuri:
înființarea unei ciupercării;
achiziția de echipamente agricole pentru o fermă vegetală;
înființarea unei livezi;
construirea unor grajduri pentru înființarea unei ferme de animale.
PNDR 4.2 – Procesarea produselor agricole
Prin intermediul acestei măsuri, întreprinzătorii sunt încurajați să înființeze sau să dezvolte afaceri în domeniul procesării produselor agricole.
Întreprinderile sunt încurajate să dezvolte, în cadrul acestor proiecte, lanțuri alimentare integrate, respectiv colectarea materiei prime, procesare și comercializare de produse alimentare. De asemenea, sunt încurajate investițiile în produse ecologice, tradiționale, dar și asocierea producătorilor agricoli care își propun să dezvolte împreună unități de procesare pentru propriile produse.
Ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 50% din valoarea eligibilă, iar sprijinul nu poate depăși 2,5 milioane de euro.
Citește continuarea pe www.avocatnet.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.