VIDEO | A murit academicianul Alexandru Surdu

Academicianul Alexandru Surdu, unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei româneşti contemporane, dar și un prieten și un iubitor al Maramureșului, a murit.

Filosof, profesor, membru titular al Academiei Române, om de aleasă cultură și noblețe sufletească, Alexandru Surdu a fost unul dintre apropiații Centrului Universitar Nord Baia Mare și un mare susținător al Școlii Doctorale de Filosofie Baia Mare. Grație acestor merite, la solicitarea mediului universitar băimărean, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat titlul de ”Cetățean de Onoare al Maramureșului”.

Academicianul Alexandru Surdu a fost apropiat și de comuna Giulești. Primarul Laurențiu Batin a transmis un mesaj în memoria acestuia.

”S-a stins o stea… Îmbracă-te în doliu, frumoasă Românie. O veste neașteptată și cutremurătoare m-a răscolit. A plecat dintre noi academicianul Alexandru Surdu, o strălucită personalitate ce a reprezentat emblematic elita intelectualității românești. A fost și va rămâne pentru noi, marmațienii, o flacăre vie ce a ars și a răspândit atâta învățătură, demnitate, iubire de neam și țară, credință nestrămutată. Opera lui apreciată pentru excepționala ei valoare a contribuit plenar în spațiul cultural românesc la creșterea prestigiului cercetării de înaltă ținută academică în foarte multe domenii. Lucrările lui sunt izvoare de înțelepciune care au contribuit la elucidarea și explicarea atâtor probleme filosofice, istorice și religioase, dovedindu-se puncte de reper pentru tinerii cercetători. Zâmbetul său, ținuta impunătoare și aleasa retorică a discursului său au impresionat publicul prin rigoare ștințiifică. A iubit mult Maramureșul în care s-a simțit mereu acasă, a iubit oamenii și obiceiurile locului. Drum bun printre stele, până la lumina divină în care vei sălășlui veșnic”, a transmis Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești.

Alexandru Surdu a elaborat primul sistem filosofic complet al neoinstituţionalismului contemporan, urmărind filiaţia lui istorică, sistemele actuale, perspectivele unui asemenea sistem filosofic. În domeniul logicii intuiţioniste, a elaborat prima expunere intuitivă a acesteia şi a elucidat problema negaţiei intuiţioniste. Activitatea sa ştiinţifică este concretizată în peste 250 de lucrări, studii şi articole publicate în domeniul logicii şi istoriei logicii. În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler.

Dumnezeul să îl ierte!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.