A crescut semnificativ numărul călătorilor ce tranzitează Punctul de trecere a frontierei Sighet-Solotvino, dar și al mărfurilor exportate

 Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a dat citire unui raport de activitate întocmit de Biroul vamal de frontieră Sighetu Marmației, pe luna septembrie. Cifrele arată o scădere a volumului mărfurilor importate, dar și o creștere a traficului de călători prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighet- Solotvino.

Volumul mărfurilor importante de la Biroul vamal Sighet a înregistrat în luna septembrie o scădere de 15% față de luna similară a anului 2018, în timp ce vloarea mărfurilor exportate este semnificativ mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut , respectiv cu 44%.

”Mărfurile importate, exportate sunt la fel ca în fiecare lună, în special cherestea, grinz, panouri, semifabricate din lemn, scaune din lemn, anvelope pneumatice din cauciuc, articole din carton, stofă pentru tapițerie, încălțăminte din material plastic”, a spusu Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.

În ceea ce privește controlul vamal ulterior, în luna septembrie 2019, au fost efectuate 11 controale vamale ulterioare, din care șase controale pe baza programului de activitate trimestrială, în cadrul cărora s-au verificat 64 declarații vamale și cinci controale efectuate în baza ordinului de control emise de șeful de birou, în special în ceea ce privește infracțiunile sau contravențiile legate de contrabanda cu țigări. În urma acestor controale s-au stabilit obligații fiscale în sumă totală de 4864 mii lei. Deasemenea, în cursul lunii septembrie,ca urmare a activității de control ulterior a fost încasată suma de 10 316 lei reprezentând debite restante.

” În ceea ce privește dinamica veniturile încasate la bugetul de stat în luna septembrie, 2019, raportat și comparat cu aceeași perioadă a anului 2018, conform datelor furnizate de Biroul vamal Sighet, s-a înregistrat o scădere cu 6% a veniturilor încasate, iar în raport cu luna septembrie a anului trecut, această diminuare se  datorează reducerii cu 15% a volumului importurilor, așa cum e menționat în raport”, precizează prefectul Vasile Moldovan.

În ceea ce privește controlul traficului auto și de călători, în luna septembrie,Punctul de Trecere a Frontierei a fost tranzitat la Sighet de 88 034 călători și de 13 631 mijloace de transport. În ceea ce privește traficul de călători s-a înregistrat o creștere cu 16 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce valoarea traficului auto a scăzut  cu un procent de 11%.

” În cadrul activității de control vamal a bunurlor aflate în bagajele călătorilor și a mijloacelor de transport , în luna septembrie au fost întocmite și verificate și înregistrate în evidența Biroului vamal de frontieră Sighet un număr de 384 de adeverințe de reținere a bunurilor la intrarea în România și au fost vizate 221 de documente de restituire a TVA-ului pentru bunurile scoase din țară de către persoane fizice care nu sunt stabilite în Uniunea Europeană”, a dat citire Vasile Moldovan, raportului Biroului vamal Sighet.

În vederea efectuării analizei de risc și a controalelor vamale specifice, în cursul lunii septembrie, la nivelului Biroului vamal Sighet au fost introduse în aplicația destinate efectuării analizei de risc,  un număr de 20 de informații de risc.  Obligațiile suplimentare constatate în urma controlului ulterior  sunt de 27 967 de lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.