VIDEO | Din trimestrul IV al anului trecut se eliberează cardul european de sănătate în formatul tipizat

Persoanele care se confruntă cu o problemă neaşteptată de sănătate în timp ce sunt în afara ţării pot beneficia de servicii medicale de urgenţă gratuite prin intermediul cardului European de sănătate. Dacă până nu demult se elibera în loc de card un certificat provizoriu, beneficiarii dispun acum de un card tipizat eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Din trimestrul IV al anului trecut se eliberează cardul european de sănătate în formatul tipizat, tip card.

”Aceste certificate provizorii pe care noi le-am eliberat  pe o perioadă destul de îndelungată, se vor elibera doar în situații de forță majoră. A intervenit o noutate legislativ în sensul că, persoanele care și-au pierdut cardul sau s-a deteriorat din varii motive, pot să solicite un card duplicat la CAS Maramureș, contra sumei de 8,33 lei, valoare care poate fi achitată chiar și la trezorerie sa direct la caseria instituției”, explică Carmen Prodan, președinte Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Maramureș.

Cardul european are valabilitate de doi ani și acoperă doar situațiile de urgență medico-chirurgicală și serviciile necesare pe perioada deplasării într-un stat membru, nu acoperă serviciile programabile.

”Vizavi de faptul că oamenii au avut un grad de neîncredere privind validiatea certificatelor provizorii, vreau să vă spun că acele persoane care au în posesie, un astfel de certificat se pot adresa instituției pentru a solicita cardul european și se va elibera cu durata de valabilitate a acelui certificat”, spune Carmen Prodan.

Cardul European de Sănătate poate fi folosit în cele 28 de state  ale Uniunii Europene, alături de Liechtenstein, Irlanda, Norvegia şi Elveţia. Cum obţinem cardul european de sănătate Cardul european de sănătate se obţine în baza unei cereri scrise care se depune la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine persoana respectivă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.