VIDEO | Cazuri de varicelă, tot anul

Deși de obicei cazurile de varicelă se întâlnesc mai frecvent iarna și primăvara, medicii de la Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Sighet spun că s-au confruntat cu astfel de cazuri pe tot parcursul anului trecut.  Peste 90% din persoanele din întreagă lume ajung să facă boală la un moment dat în viață, mai ales dacă acestea nu sunt vaccinați împotriva varicelei.

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Boală provoacă o erupție asemănătoare blisterului, mâncărime, oboseală și febra. Erupția apare mai întâi la nivelul stomacului, spatelui și fetei și se poate răspândi pe tot corpul. Nu este de obicei o afecțiune gravă, severitatea variind de la o persoană la altă. Varicelă este mult mai severă și cauzează complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copii cu vârstă peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.

” Varicelă am avut tot anul trecut. Am avut nenumărate cazuri de varicelă, mai mult la copiii de la grădiniță, maxim la cei din clasele I-IV. Deși am avut cazuri continuu, au fost forme ușoare, care răspund bine la tratament, forme fără complicații, care nu au necesitat spitalizare, Mai puțini adulți am avut, în special copiii au făcut varicelă și fac în continuare”, spune Erika Șofron, medic specialist la secția Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Municipal Sighet.

Persoanele care nu au făcut boala sau cele care nu sunt vaccinate împotriva varicelei prezintă un risc crescut de a face boală. Expuși sunt și cei care au avut în copilărie varicelă, ca dulți pot dezvolta o altă afecțiune, zona zoster.

”Ne-am fi așteptat ca la atâtea cazuri de varicelă să avem mai multe cazuri de zona zoster la adulți. Acestea sunt infecții date de același virus, virusul din familia varicelei, la un pacient care a făcut varicelă, într-un moment de imunitate deprimată, dă herpes zoster. Lucrurile au fost relativ sub control și în acest caz”, specifică Erika Șofron.

În ceea ce privește rujeola, la Sghet a fost declarat un singur caz de rujeolă. Alte infecții severe contagioase nu s-au înregistrat în ultimele șase luni

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.