67 de spitale vor fi transformate în cămine pentru persoanele vârstnice până în 2013

67 de spitale vor fi transformate în cămine pentru persoanele vârstnice până în 2013

Guvernul a aprobat in luna martie 2011  Programul de interes national „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoane varstnice”, initiat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, care se va derula din fonduri puse la dispozitia Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Programul se adreseaza, in primul rand, autoritatilor administratiei publice judetene si locale care decid infiintarea de camine pentru persoane varstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au in subordine si care sunt mentionate in Hotararea adoptata de Guvern.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, până la momentul adoptării HG erau un număr de  130 de camine pentru persoane varstnice, unele sustinute de autoritati locale, altele de ONG-uri sau societati private, in cadrul carora existau 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane erau pe listele de asteptare.
Programul se va derula pe o perioada de aproximativ 3 ani,  pana in data de 31 decembrie 2013 si are ca scop asigurarea unei ingrijiri de lunga durata si de calitate pentru persoanele varstnice care si-au pierdut autonomia functionala si nu-si mai pot continua viata in conditii de siguranta la propriul domiciliu.
Timp de 33 de luni, caminele nou infiintate in acest program vor fi finantate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocata suma de 55.000 000 lei. De asemenea, pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale primare in anumite zone ale tarii, la initiativa autoritatilor locale exista posibilitatea infiintarii unor centre de permanenta, in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 7/2011, a caror finantare va fi asigurata din fonduri bugetare.
Centrele de permanenta vor asigura asistenta medicala primara in zilele saptamanii, de luni pana vineri si sambata-duminica, 24 de ore din 24, contribuind semnificativ la accesul direct si imediat al pacientilor la orice ora la servicii medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.