25 de noi contracte de finanţare prin POR au fost semnate in domeniul destinat microintreprinderilor

25 de noi contracte de finanţare prin POR au fost semnate in domeniul destinat microintreprinderilor

La nivelul Transilvaniei de Nord au fost semnate 25 de noi contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional în cadrul Domeniului major de intervenţie (DMI) 4.3 – „Microîntreprinderi” în urma celei de-a doua sesiuni de depunere de proiecte. Suma solicitată prin aceste proiecte se ridică la 3,22 milioane de Euro. Astfel DMI 4.3 ajunge în luna mai la un grad de contractare de 30%, la mai puţin de opt luni de la închiderea ultimei sesiuni de depunere de proiecte.

Ultima sesiune de depunere de proiecte aferentă DMI 4.3 a fost suspendată în luna septembrie 2010, iar până în prezent din totalul de 603 proiecte depuse spre finanţare în cadrul acestei sesiuni, au fost semnate 25 de contracte de finanţare. Se află în stadiu de precontractare 51 de proiecte a căror valoare totală a finanţării solicitate este de 7,33 mil Euro şi alte 56 de proiecte se află în etapa de evaluare tehnică şi financiară, iar valoarea totală a acestora se ridică la 7,63 milioane de Euro. Un număr de 29 de proiecte au trecut deja de etapa de verificare a admisibilităţii şi urmează să intre în etapa de evaluare tehnică şi financiară. Suma solicitată spre finanţare în cazul acestor proiecte se ridică la 3,8 milioane de Euro. De asemenea, 259 de proiecte se află în lista de rezervă. Suma totală a finanţării solicitate în cazul acestor proiecte este de 34,75 milioane de Euro.

În Regiunea de Nord-Vest, din totalul de proiecte depuse în cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte, 125 au fost retrase/respinse în etapa de verificare a admisibilităţii. Suma solicitată spre finanţare prin aceste proiecte s-a ridicat la 15,58 milioane de Euro. Există şi un număr de 57 de proiecte respinse în stadiul de valuare tehnică şi financiară. Suma solicitată de acestea spre finanţare se ridica la valoarea de 8,62 mil Euro. De asemenea, mai există un proiect retras de către beneficiar în perioada de precontractare. Valoarea finanţării solicitate prin acest proiect a fost 0,13 milioane Euro.

„Putem spune că ne-am confruntat şi cu un număr destul de important de proiecte de slabă calitate. Însă trebuie luat în considerare şi faptul că pentru noi românii acesta a fost primul exerciţiu financiar european în care microîntreprinderile s-au confruntat cu mentalitatea europeană la nivelul scrierii unui proiect, a obţinerii de finanţare şi la nivelul implementării proiectelor finanţate”, a declarat Directorul General al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Claudiu N. COŞIER.

Domeniul Major de Intervenţie 4.3 este domeniul care s-a bucurat de un foarte larg interes la nivelul microîntreprinderilor din regiune. Alocarea financiară regională aferentă DMI 4.3 este de 24,19 milioane de Euro. Până la finele lunii mai 2011, valoarea totală a proiectelor contractate în ambele sesiuni de cerere de proiecte se ridica la 7,67 milioane de Euro, adică peste 30% din alocarea financiară regională. In acest moment se află în evaluare tehnică şi financiară proiectele pentru care a fost finalizată verificarea admisibilităţii în lunile iunie-august 2010.

Până în prezent sunt finalizate 46 de proiecte aferente DMI 4.3 în Transilvania de Nord. Aceste proiecte au generat 238 noi locuri de muncă în domenii de activitate cât se poate de variate, cum ar fi: întreţinerea si repararea autovehiculelor, activităţi de editare, arhitectură şi inginerie, construcţia de clădiri, fabricarea de mobilă, topografie şi în activităţi privind sănătatea umană.

În cadrul acestui domeniu major de intervenţie au putut accesa fonduri structurale doar microîntreprinderile care au îndeplinit condiţiile legale şi anume: să aibă până la 9 salariaţi şi o cifră de afaceri anuală netă sau active a căror valoare totală nu depăşeşte cifra de 2 milioane de euro, echivalent în lei, conform Legii 346/2004. Valoarea grantului acordat prin POR în cadrul DMI 4.3 este de maxim 200.000 de euro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.