24 MARTIE: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

24 MARTIE: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

 Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

Anul 2017 este al doilea din campania începută în 2016, numită "Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”, potrivit site-ului www.who.int. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își va concentra atenția asupra unirii eforturilor pentru a nu lăsa pe nimeni în afara activităților care previn discriminarea sau marginalizarea din cauza bolii, pentru a preveni dificultățile în accesul la tratament.
OMS face apel pentru noi angajamente și o nouă acțiune în lupta globală împotriva tuberculozei — una dintre bolile infecțioase care provoacă cele mai multe decese în lume. Potrivit statisticilor OMS, în perioada 2000-2015, 49 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticare la timp și tratament.
Adunarea Mondială a Sănătății, convocată anual de OMS la Geneva, a adoptat o rezoluție, în mai 2014, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 și 2035.
Rezoluția solicită guvernelor să pună în aplicare strategia de angajament la nivel înalt din punct de vedere al finanțării. Strategia și rezoluția subliniază necesitatea de a implica în acest proiect partenerii din sectorul sănătății și pe cei din domeniile protecției sociale, muncii, imigrației și justiției. Acestea stabilesc obiective și schițează acțiunile necesare pentru guverne și parteneri, în vederea găsirii unor politici și sisteme care să permită prevenția și îngrijirea în vederea stopării epidemiei și eliminării TBC.
Numărul estimat de persoane care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an este în scădere, ceea ce înseamnă că lumea este pe cale de a atinge obiectivul de a stopa răspândirea tuberculozei.
Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.
Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.
O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.
Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune și un regim de viață sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conțină multe vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa băută este potabilă. Fructele trebuie spălate, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător.
În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de șase sau de nouă luni, și pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele și formele grave de tuberculoză nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-un regim de viață corect, sănătos și prin igienă, deoarece șansele de însănătoșire scad pe măsură ce rezistența microorganismelor crește.
Tuberculoza (TBC) reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai serioase amenințări în domeniul sănătății publice, la nivel mondial. România, deși a înregistrat, în ultimii 10 ani, o sensibilă scădere a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE, din punct de vedere al incidenței tuberculozei: în fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane își pierd viața, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, cele mai multe, din rândul populației active (15-54 de ani), atrage atenția Fundația Romanian Angel Appeal, conform site-ului www.raa.ro.
În ultimii ani, România se confruntă cu tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) și cu tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de OMS la aproximativ 1.000, în fiecare an. Totodată, în România, diagnosticarea tuberculozei se face în majoritatea cazurilor cu întârziere, fapt ce crește riscul contagios și al dezvoltării unor forme mai severe de boală, potrivit aceluiași site. Persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire cu TBC sunt persoanele fără adăpost.
Organizația Salvați Copiii estima, în studiul ”Evaluarea fenomenului copiii și tinerii străzii”, realizat în 2014, că numărul aproximativ de copii și tineri (cu vârsta între 0 și 35 de ani) aflați pe stradă, temporar sau permanent, în București, ar fi de 1.100. Majoritatea persoanelor care se află permanent în stradă au ajuns în această situație după ce au fugit de acasă sau din centre de plasament, iar aproximativ 8% dintre acestea afirmă că sunt (sau au fost) bolnave de tuberculoză.
Pentru a contribui la controlul epidemiei de TBC în rândul persoanelor vulnerabile, Organizația Salvați Copiii derulează proiectul ”Identificarea activă a persoanelor fără adăpost bolnave de TBC și oferirea de servicii integrate pentru creșterea aderenței la tratament” — finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în cadrul Grantului ROU-T-RAA, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal.
”Pentru ca un număr cât mai mare de persoane fără adăpost diagnosticate cu tuberculoză să termine tratamentul cu succes, este nevoie de o cooperare strânsă între echipa socială, cea medicală, bolnav și familia acestuia. Fiind vorba despre persoane foarte sărace, sprijinul material (mai ales în alimente) este foarte important. De asemenea, informarea constantă în rândul persoanelor fără adăpost, cu privire la tuberculoză și la faptul că există servicii specializate gratuite, poate fi un factor determinant în prezentarea la testare atunci când o persoană prezintă simptome de tuberculoză”, mai precizează site-ul www.raa.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.