20 FEBRUARIE: Ziua mondială a justiției sociale

20 FEBRUARIE: Ziua mondială a justiției sociale

 Ziua mondială a justiției sociale este marcată anual, la 20 februarie. Inițiativă a Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007, a început să fie aniversată din anul 2009, potrivit http://www.un.org/. La 10 iunie 2008, Organizația Mondială a Muncii a adoptat Declarația privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă.

Scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societății, dar din motive în afara controlului său, nu poate participa la activitățile normale ale cetățenilor din acea societate, chiar dacă și-a dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea și tratamentul egal oferit cetățenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătății. Inegalitățile imense de venit atât pe plan național, cât și internațional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiției socială.
Conform Asociației Române pentru Transparență, termenul de justiție socială, inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. În esență, ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități economice, politice și sociale. Pentru adepții justiției sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.
În 2015, tema propusă de ONU pentru 20 februarie a fost "Lichidarea traficului cu ființe umane și a muncii forțate". Pentru 2016, tema a fost ”O tranziție dreaptă: economii și societăți în armonie cu natura”. În acest fel, organizatorii au atras atenția asupra faptului că alterarea mediului înconjurător are efecte negative inclusiv asupra justiției sociale. ”Tranziția dreaptă” se referă la abandonarea gândirii materialiste și înlocuirea ei cu una care să ia în calcul și aspectele ecologice, și cele sociale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.