150.000 de euro necesari pentru lucrări de urgenţă în vederea consolidării alunecării de teren de la Chelinţa

150.000 de euro necesari pentru lucrări de urgenţă în vederea consolidării alunecării de teren de la Chelinţa

 
       La şedinţa Comitetului Judeţen pentru Situaţii de Urgenţă a fost dezbătut astăzi, 21 iunie a.c., studiul realizat de geologul Sorin Zaharia şi inginerii Silviu Tegzeşiu, Marius Pop, Mihaela Tegzeşiu şi Marius Pop în zona alunecării de teren de la Vâlcei, localitatea Chelinţa.

      Geologul Sorin Zaharia a precizat că studiul geotehnic efectuat, pe amplasamentul afectat,  relevă posibilitatea producerii unei noi alunecări de teren, în probabilitate de 81%, ceea ce reprezintă un potenţial ridicat. Potenţialul instabil de alunecare a zonei se datorează diferenţei de cotă, de aproximativ 30 de metri între albia majoră a Someşului şi zona platoului. Au fost afectate de alunecarea de teren 19 construcţii, două hectare de teren (din jurul construcţiilor şi terenuri agricole), a mai adăugat expertul în geologie.
       Valoarea pagubelor este de 224 mii lei
      Suprafaţa totală, cu risc total de alunecare este de 22.880 metri pătraţi. Suprafaţa afectată în zona construită este de 680 metri pătraţi. Alunecările de teren, din zona Vâlcei, produs pagube în valoarea de 224 mii lei, din care 204 mii lei cele 19 case de locuit, respectiv drumul vicinal (0,1 km drum comunal). Pagubele au fost evaluate de către Comisia locală pentru situaţii de urgenţă Ulmeni. Atât geologul Sorin Zaharia, cât şi primarul Lucian Morar au declarat că locuinţele au fost construite ilegal, (fără autorizaţie de construcţie), din chirpici sau cărămidă.
      Primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar, a recunoscut că unii cetăţeni de etnie rromă nu au fost suficienşi de responsabili cînd şi-au construit locuinţele în zona Vâlcei. Terenul pe care sunt amplasate aceste case aparţine primăriei, dar şi ocolului silvic.  Casele nu au toate fundaţii corespunzătoare, iar dacă în prezent vorbim doar de 20 de case, producerea unei noi alunecări de teren poate afecta şi restul de 40 de locuinţe, cu consecinţe nedorite.
375.517 Euro este valoarea lucrărilor de consolidare propuse de specialişti     
          Soluţiile propuse de specialiştii în geologie şi topografie pentru executarea unor lucrări de consolidare au abordat unitar perimetrul alunecării de teren, respectiv prevăd: realizarea unui dren principal şi a unor drenuri pentru colectarea apelor pluviale; realizarea unui zid de sprijin paralel cu drumul judeţean şi haldarea pantei taluzului; realizarea decapării crestei taluzului; refacerea infrastructurii rutiere ( prin folosirea de îmbrăcăminte semi-permanentă, piatră spartă şi tratament bituminos dublu pe zona afectată) şi regularizarea Văii Hotarului în amonte şi în aval. Ei au propus două variante de executare a lucrărilor, prima în valoare de 375.517 Euro, respectiv a doua variantă de 289.00 Euro. Experţii au optat realizarea celei de a doua variante de lucrări, având în vedere costurile ridicate, dar şi a faptului că reduce potenţialul de producerii a alunecării de la ridicat la redus. Această variantă prevede efectuarea de lucrări la drum şi lucrări de consolidare a zonei, respectiv asigurarea scurgerii apei Văii Hotarului prin puţuri absorbante. Propunerile au fost analizate de către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar aceştia au ajuns la concluzia că suma este prea mare pentru a putea fi primită de la guvern, în vederea realizării lucrărilor. În acest context, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sandu Pocol, a propus găsirea unei alte soluţii şi iniţierea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 150.000 euro, în vederea executării de lucrări, în regim de urgenţă, pentru consolidarea alunecării de teren din zona Vâlcei. Lucrările care trebuie executate se referă la realizarea unui zid de sprijin, efectuarea unui dren principal şi drenurile secundare şi decaparea crestei taluzului. Propunere a fost votată de cei prezenţi, iar proiectul de hotărâre va fi înaintat, în această săptămână, la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.