137 de ani de la nașterea marelui pictor băimărean Krizsán János

În 27 ianuarie s-au împlinit 137 de ani de la nașterea marelui pictor băimărean Krizsán János, s-a năcut în 27 ianuarie 1886, la Cavnic  și a trăit până în 7 aprilie 1948, a decedat în Baia Mare.

Este un pictor din cea de-a doua generație a Școlii de la Baia Mare, a cărui formație artistică se fundamentează în mod esențial pe studiile făcute în perioada 1902-1908 cu István Réti și Béla Iványi Grünwald la Baia Mare, în cadrul Școlii Libere de Pictură.
János Krizsán devine, alături de de Jenő Maticska, important artist de origine locală, propulsat pe scena vieții culturale de învățământul artistic băimărean și beneficiază, la fel ca acesta, de bursa de studii instituită de Primăria Baia Mare, fapt care îi permite să studieze în 1906-1907 la München.
Între cele două războaie mondiale, a devenit profesor și apoi unul dintre profesorii de frunte ai Școalii Libere de Pictură  împreună cu András Mikola, Samu Börtsök și Sándor Ziffer. A avut mulți studenți excelenți, printre care Ferenc Gáll și Lídia Agricola. Între cele două războaie, chiar și membrii primei generații au lucrat adesea la el în timpul verii ca István Réti și János Thorma.

Soția lui, Antonia Csíkos, a fost și ea pictor, casa și atelierul ei de pe Valea Roșie a fost un loc de întâlnire pentru artiști chiar și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Krizsán János a murit la Baia Mare în 1948 și a fost înmormântat în fostul cimitir reformat din Baia Mare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.