1000 de romani infectati cu virusul hepatitei C

1000 de romani infectati cu virusul hepatitei C

Aproape 1000 de români, aparent sănătoşi, au fost depistaţi cu virusul hepatitei C, în urma campaniei de testare gratuită desfăşurată în luna august, în 27 de oraşe din ţară.

Pe toată perioada campaniei au fost testate 11.471 de persoane în toată ţara, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Aceste cifre confirmă că la nivelul oraşelor în care au avut loc testări, media pacienţilor depistaţi cu hepatita C este de 7,65%. Printre judeţele cu cea mai mare prevalenţă a hepatitei C sunt Bucureşti (14,67%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%), Argeş (9,26%). ‘Este cunoscut faptul că Romănia are una din cele mai mari prevalenţe ale hepatitei C din Europa, însă din motive obiective foarte mulţi români nu îşi pot permite un test care să le arate dacă sunt sau nu infectaţi. Prin campania "Împreună pentru Viaţă’ am dorit să venim în sprijinul acestora printr-o acţiune de testare naţională pe durata unei săptămâni", a spus Florentin Scarlat, external Affairs &Communications Manager MSD.
Infecţia cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome, iar în cele mai multe cazuri se cronicizează, fiind numită şi ‘moarte tăcută’. ‘Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a încurajat întotdeauna oamenii să se testeze pentru hepatită. Ne dorim ca autorităţile să fie cele care să se implice la nivel naţional într-o campanie măcar pentru anumite categorii de risc. Până atunci vom susţine orice acţiune care să ducă la depistarea timpurie a bolii, indiferent de cine le va finanţa sau cine va avea iniţiativa, ţinând cont de statisticile îngrijorătoare la nivelul României. APAH-RO îţi doreşte să facă astfel de testări însă forţa financiară a asociaţiei nu ne permite. Considerăm că este extrem de important ca hepatitele cronice virale să fie descoperite la timp, până nu este prea târziu, când costurile sunt mult prea mari atât pentru pacient, cât şi pentru familiile acestuia. Prin depistarea la timp a acestei afecţiuni multe vieţi ar fi salvate şi mulţi oameni ar putea trăi normal’, a declarat Marinela Debu, preşedinte al APAH – RO.

‘În momentul de faţă, hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice, la nivel mondial; în România se înregistrează una din cele mai înalte rate de prevalenţă din Europa. Simptomele, atât în fază acută, cât şi în faza cronică sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticată la distanţă de momentul infecţiei, atunci când există deja un grad avansat de afectare hepatică. Din acest motiv este foarte importantă testarea populaţiei, depistarea din timp şi tratarea celor infectaţi, pentru că hepatita C este o boala vindecabilă’, a explicat medicul primar Adriana Moţoc – de la Spitalul "Victor Babeş", din Bucureşti.

Iniţiativa aparţine companiei MerkSharpe@Dohme România şi a fost dezvoltată în cadrul platformei ‘Împreună pentru viaţă’ în parteneriat cu laboratoarele Bioclinica şi cu aportul Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH) pentru mediatizarea campaniei, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.