Video|Ziua internațională de conștientizare a autismului, marcată în două centre ale DGASPC Maramureș

Ziua internațională de conștientizare a autismului a fost marcată, astăzi, în două centre ale DGASPC Maramureș, respectiv Centrul de Primire în Regim de Urgență (CPRU) Baia Mare și Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap (CRCH) Sighetu Marmației. Specialiștii noștri au transmis un mesaj de conștientizare a autismului  adresat societății, un mesaj de prevenire a autismului virtual, precum si un mesaj situat la intrarea în centru, marcat de prezența baloanelor care exprimă în albastru Autism, un mesaj care include și recomandări de dezvoltare personală.

Copiii care au participat astăzi la terapii au fost înconjurați de programe terapeutice bazate pe ludoterapie, meloterapie, jocuri perceptive cu stimuli atractivi senzitivi  menite să confere  eliberarea frustrărilor și consolidarea unei relații sociale în grupul stabilit azi, cu ocazia zilei de 2 Aprilie – Ziua internațională de conștientizare a autismului.

Echipa CRCH Sighetu Marmației recunoaște progresele deosebite în cadrul terapiilor copiilor diagnosticați cu autism. Specialiștii noștri, prin programul terapeutic  imperios și o munca de echipă, redau zâmbetul părintelui, vocea copilului, prezența lui în realitatea cotidiană și lucrează intens la dezvoltarea achizițiilor și proceselor psihice cognitive care creează un echilibru vârstei cronologice cu cea mentală.

În cei cinci ani și jumătate de activitate ne mândrim cu recuperarea a 30% dintre copiii care ne-au trecut pragul, care sunt integrați în învățământul de masă, 40% ameliorați, iar 30% din cazuri sunt de natură genetică, unde s-a lucrat la ameliorarea calității vieții. S-au implementat proiecte de grup cu un puternic impact în recuperare, iar în viitorul apropiat se intenționează crearea unui parc senzorial, proiect care este foarte bine gândit, după criterii stabilite în urma experienței echipei, adaptate nevoilor copiilor diagnosticați cu autism și nu numai.

În aceste programe terapeutice de grup au fost incluși copiii din casele de tip familial din județul Maramureș, urmărindu-se desensibilizarea sistematică, eliberarea frustrărilor, precum și stimularea mecanismelor psihice, după caz. Totodată, părinții acestor copii au beneficiat de consiliere psihologică și formări parentale care susțin rolul părintelui în <terapia de acasă>, dar au beneficiat de consiliere și părinții care au fost îndrumați de cadrele medicale către CRCH Sighetu Marmației.

Autismul este o boală caracterizată prin scăderea capacității de a interacționa cu ceilalți și simptome care se manifestă, de obicei, înaintea vârstei de trei ani. Afecțiunea nu se poate vindeca, dar printr-o intervenție timpurie până la jumătate dintre copiii diagnosticați ajung să aibă o viață independentă.

În cadrul CPRU Baia Mare se desfășoară ședințe de terapie comportamentală, personalizată, consiliere psihologică pentru familii, cu misiunea clară de a îmbunătăți condiţiile de viaţă şi adaptabilitate socială ale copiilor cu tulburări de dezvoltare, în vederea creşterii calităţii vieţii acestor copii şi a familiilor lor. Cu terapia potrivită, copiii se schimbă în fiecare zi, pentru a deveni cea mai bună versiune a lor. Fără terapie, însă, simptomele se agravează în timp. Implicarea familiei în terapie se dovedește și ea vitală pentru recuperare. Prin diagnosticare şi intervenţie timpurie, şansele copiilor cu autism de a se recupera cresc considerabil.

Foto: dgaspcmm.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.