Vremea va fi şi astăzi rece în Maramureş, geroasă noaptea şi dimineaţa

Vremea va fi şi astăzi rece în Maramureş, geroasă noaptea şi dimineaţa

Vremea a fost  rece pentru această perioadă a anului, local geroasă noaptea şi dimineaţa. Cantitatea maximă de apă rezutată în urma ninsorii a fost de 3 l/mp la Iezer. Cerul a fost variabil, cu unele înnorări în cursul după amiezii, când la munte a nins slab. Vântul a suflat slab la moderat. Stratul de zăpadă măsura, aseară,  până la 34 cm la Firiza Lac. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -2 grade Celsius şi 1 grad Celsius.
                         Circulaţia rutieră este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ.
                         Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18,  în Pasul Prislop, (între km 160 şi km 180). Toate sectoarele de drumuri naţionale au partea carosabilă uscată. Cerul este senin pe toate sectoarele de drumuri naţionale. Vizibilitatea este bună în trafic. Vântul suflă slab.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu trei utilaje şi au împrăştiat 19 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului (16 tone pe DN18, în Pasul Prislop şi trei tone pe DN18 şi DN17 la Vişeu de Sus).
                        Temperaturile scăzute (-11 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au favorizat formarea poleiului pe DJ184 şi DJ109F. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea DJ184, DJ109F şi DJ185 au acţionat şi răspândit opt tone de material antiderapant pentru combaterea acestuia, pe sectoare ale DJ184, tronsonul din zona fostei mine, unde pe carosabil se afla gheaţă şi zăpadă frământată, respectiv în zona podurilor şi podeţelor, dar şi pe DJ109F, pe sectorul Pasul Roata-canton. Cele trei drumuri judeţene au carosabilul curat şi uscat. Sunt şi porţiuni de drum pe DJ184 şi DJ 109F, pe care se găsesc formaţiuni de gheaţă pe carosabil. Pe acostamentul drumului se găseşte gheaţă şi zăpadă. Cerul este senin, iar vizibilitatea în trafic este bună.
                       Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene s-a acţionat cu două utilaje şi au fost utilizate patru tone de material antiderapant pentru înlăturarea unor porţiuni de gheaţă formate pe carosabilul în zona localităţii Hoteni.   Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi  uscat. Cerul este senin, iar vizibilitatea în trafic bună.
                       Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.     
                  METEO
                    Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -17 grade Celsius la Iezer, Târgu Lăpuş şi Borşa; -15 grade Celsius la Iezer, Vişeu de Sus, Leordina şi Petrova; -13 grade Celsius la Cavnic, Fereşti  şi Copalnic; -12 grade Celsius  în Sighetu Marmaţiei şi Dragomireşti; -11 grade Celsius în Pasul Gutâi, Baia Mare, Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana şi Văleni; – 10 grade Celsius la Săpânţa Seini şi Ardusat. 
                    Meteorologii anunţă că vremea va fi şi astăzi rece în Maramureş, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea şi dimineaţa.  Vântul va sufla în general slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius  şi  3 grade Celsius, iar cele minime între -14 grade Celsius şi -10 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni. Termometrele indică acum: -18 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -17 grade Celsius la Iezer; -16 grade Celsius la Borşa, Vişeu de Sus şi Petrova; -14 grade Celsius la Cavnic, Fereşti şi Copalnic; -13 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Leordina şi Dragomireşti; -12 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; -12 grade Celsius în  Pasul Gutâi, la Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa; -10 grade Celsius în Baia Mare, Ardusat şi Seini.  Indicele de răcire are următoarele valori:  -17 unităţi la Târgu Lăpuş; -16 unităţi la Iezer.  
                     Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista aeroportului este curată şi uscată. Vizibilitatea este bună în zonă. Cerul este senin. Temperatura aerului indică valoarea de -10 grade Celsius.                      
                 HIDRO 
                     Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în scădere pe majoritatea râurilor din judeţ. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser Cisla,  Ruscova, Iza, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Lăpuş, Botiza, Cavnic şi  Suciu. Apa râurilor curge pe sub  podurile de gheaţă, cu excepţia râului Lăpuş, unde curge peste podul de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Curge zăpadă îngheţată pe râurile Someş şi Sălaj.  Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Iza, Mara,Baicu, Cavnic şi Firiza. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 80%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor  variabile.  Stratul de zăpadă existent măsoară:  71 cm la Cavnic;48 cm în Baia Borşa; 46 cm pe Valea Vaserului; 40 cm la Luhei şi Firiza; 35 cm la Blidari; 32 cm în  Leordina şi  Valea Vişeului; 31 cm la Iezer, Mara şi Săcel; 30 cm la Ruscova; 26 cm în Poiana Borşa; 25 cm la Moisei; 23 cm la Târgu Lăpuş; 20 cm la Vadu Izei şi Suciu de Jos; 19 cm în Dragomireşti; 18 cm la Răzoare; 17 cm la Ocna Şugatag; 13 cm la Sighetu Marmaţiei şi Copalnic; 5 cm la  Strâmtura, în Baia Mare şi Sălsig; 3 cm la Ulmeni şi 1 cm la  Bicaz.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.