Vremea rămâne rece în Maramureş

Vremea rămâne rece în Maramureş

Vremea a fost  rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost senin. Vântul a suflat slab la moderat. Stratul de zăpadă măsura, ieri,  până la 33 cm la Firiza. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 2 grade Celsius.
                         Circulaţia rutieră este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ.
                         Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18,  în Pasul Prislop, (între km 160 şi km 180). Toate sectoarele de drumuri naţionale au partea carosabilă uscată. Cerul este senin, la această oră, pe toate sectoarele de drumuri naţionale. Vizibilitatea este bună în trafic. Vântul suflă slab.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu patru utilaje şi au împrăştiat 22 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului pe DN18, la Petrova, Vişeu de Sus şi în Pasul Prislop.
                        Temperaturile scăzute (-14 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au favorizat formarea poleiului pe DJ185 şi DJ109F. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea DJ184, DJ109F şi DJ185 au acţionat şi răspândit patru tone de material antiderapant pentru combaterea acestuia, pe sectoare ale DJ185, pe Dealul Vălenilor,  în zona podurilor şi podeţelor, dar şi pe DJ109F, pe sectorul Pasul Roata-canton. Cele trei drumuri judeţene au carosabilul curat şi uscat. Mai există porţiuni de drum cu parte carosabilă pe care sunt formaţiuni de gheaţă (DJ184 şi DJ 109F). Pe acostamentul drumurilor există gheaţă şi zăpadă. Cerul este senin, iar vizibilitatea în trafic este bună.
                       Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene s-a acţionat cu două utilaje şi au fost utilizate 11 tone de material antiderapant pentru înlăturarea unor porţiuni de gheaţă formate pe carosabilul DJ187, Ruscova-Poienile de Sub Munte.  Celelalte sectoare de drumuri judeţene au carosabilul curat şi  uscat. Cerul este senin, iar vizibilitatea în trafic bună.
                       Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi. 
                        Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului nu au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista aeroportului este curată şi uscată. Vizibilitatea este bună în zonă. Cerul este senin. Temperatura aerului indică valoarea de -8 grade Celsius.               
                  METEO
                    Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -16 grade Celsius la Iezer; -15 grade Celsius Târgu Lăpuş şi Vişeu de Sus; -14 grade Celsius în Leordina, Petrova, Cavnic şi Copalnic; -13 grade Celsius la Borşa, Fereşti  şi Copalnic; -12 grade Celsius Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana şi Văleni; -11 grade Celsius la Dragomireşti, Săliştea de Sus în Pasul Gutâi şi Baia Mare; -10 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei; -9 grade Celsius la Săpânţa; – 8 grade Celsius la Seini şi Ardusat.
                    Meteorologii anunţă că vremea rămâne rece şi astăzi în Maramureş.  Vântul va sufla în general slab, la moderat. Cerul va fi variabil  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 grade Celsius  şi  4 grade Celsius, iar cele minime între -12 grade Celsius şi -8 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni. Termometrele indică acum: -17 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -16 grade Celsius la Iezer; -15 grade Celsius la Borşa, Vişeu de Sus şi Petrova; -14 grade Celsius la Cavnic, Fereşti, Leordina,şi Copalnic; -12 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Dragomireşti şi  Ocna Şugatag;  -11 grade Celsius în  Pasul Gutâi la , Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa; -8 grade Celsius în Baia Mare, Ardusat şi Seini.     
                 HIDRO
                     Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, influenţate de fenomenle de iarnă pe majoritatea râurilor din judeţ. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser Cisla,  Ruscova, Iza, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor  Botiza  şi  Suciu. Apa râurilor curge pe sub  podurile de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Curge zăpadă îngheţată pe râurile Someş şi Sălaj.  Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Iza, Mara, Baicu, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 80%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor  variabile, influenţate în continuare de fenomenele de iarnă.  Stratul de zăpadă existent măsoară:  70 cm la Cavnic; 45 cm pe Valea Vaserului; 44 cm în Baia Borşa; 40 cm la Luhei şi Firiza; 34 cm la Blidari; 31 cm în la Iezer, Mara şi Leordina; 30 cm pe  Valea Vişeului, la Ruscova şi Săcel; 26 cm în Poiana Borşa; 25 cm la Moisei; 23 cm la Târgu Lăpuş; 20 cm la Vadu Izei, Botiza şi Suciu de Jos; 18 cm în Dragomireşti; 78 cm la Răzoare; 17 cm la Ocna Şugatag; 13 cm la Copalnic; 12 cm la Sighetu Marmaţiei; 4 cm la  Strâmtura, în Baia Mare şi Sălsig şi 3 cm la Ulmeni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.