Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasurile Gutâi şi Prislop! Polei pe DJ185, Dealul Vălenilor

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasurile Gutâi şi Prislop!  Polei pe DJ185, Dealul Vălenilor
Atenţie şoferi!La această oră este semnalată ceaţă pe întreg tronsonul DN18, în Pasul Gutâi. Vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Şi la Borşa, pe DN18,în Pasul Prislop este prezentă ceaţa (între km 165 şi 175) . Vizibilitatea este redusă în trafic sub 100 de metri.
Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune.
Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Nu au fost înregistrate probleme deosebite în trafic. Vremea fost apropiată de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse au căzut precipitaţii mixte.Cantitatea maximă de precipitaţii 12,8 l/mp la Cavnic. Vântul a suflat slab, la moderat. La munte a prezentat intensificări de până la 58 km/h şi a viscolit ninsoarea. Pe arii restrânse a fost semnalată ceaţa care a fost însoţită cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă măsura, aseară, 62 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 2 grade Celsius. 
Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii autovehiculelor care se deplasează pe următoarele sectoare de drumuri naţionale: întreg sectorul DN18 în Pasul Gutâi; DN18, Sighetu Marmaţiei-Petrova; DN19, Sighetu Marmaţiei – Huta Certeze;  DN18, Petrova-Vişeu de Sus; DN17C, Vişeu de Sus-Dealul Ştefăniţei, pe DN18, la Borşa, în Pasul Prislop ( între km 131 şi km156). În vârful Pasului Prislop (între km 156 şi km180) carosabilul este acoperit de un strat de zăpadă frământată până la 2 cm. Carosabilul drumurilor naţionale DN1C; E58 şi DN18B este curat, dar umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 13 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 109 tone de material antiderapant. Ninge acum la Borşa, în Pasul Gutâi şi pe Dealul Ştefăniţei. Precipitaţii sub formă de lapoviţă cad pe DN19.
Carosabilul DJ184 la Cavnic este umed, dar alterenează cu porţiuni de zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm. S-a intervenit şi acţionat pe tot parcursul nopţii cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil şi lărgirea  drumurilor. Temperatura scăzută, precipitaţiile sub formă de lapoviţă şi curenţii de aer rece au favorizat în această dimineaţă formarea poleiului pe DJ185, Dealul Vălenilor. Angajaţii au intervenit cu material antiderapant pentru combaterea acestuia. Au fost răspândite pe cele trei drumuri judeţene 60 tone de material antiderapant.  Ninge slab la Cavnic. Lapoviţă se semnalează la Călineşti şi Văleni.
 Au căzut precipitaţii mixte şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Stratul de zăpadă prospăt depus măsura până la 25 cm. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 36 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii  frământate depuse pe carosabil  şi au fost utilizate 247 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Pe  sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii, carosabilul este curat şi umed, însă sunt şi tronsoane pe care stratul de zăpadă frământată existent pe carosabil are grosimea cuprinsă între 1-2 cm. 
Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.        
                   METEO
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -9 grade Celsius la Iezer; -3 grade Celsius la Târgu Lăpuş;  -2 grade Celsius la Borşa,  Petrova, Cavnic şi în Pasul Gutâi; -1 grad Celsius în Sighetu Marmaţiei, Leordina, Dragomireşti, Ocna Şugatag, Fereşti, Călineşti, Văleni şi  Copalnic; 0 grade Celsius în Baia Mare şi Ardusat; 1 grad Celsius la Vişeu de Sus.
 Vremea rămâne apropiată termic de normalul acestei perioade. Cerul va fi variabil, temporar noros în cursul nopţii. Pe arii relativ extinse, îndeosebi în cursul nopţii vor cădea precipitaţii sub formă de ninsoare.   Vântul va sufla în general slab, la moderat, însă va prezenta şi intensificări locale. În zona înaltă de munte rafalele de vânt vor viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 grade Celsius  şi  3 grade Celsius, iar cele minime între -8 grade Celsius şi -4 grade Celsius. În zonele joase, izolat, se va semnala ceaţă. Aceata va fi asociată cu depunere de chiciură Termometrele indică acum: -8 grade Celsius la Iezer; -2 grade Celsius la  Borşa, în Pasul Gutâi şi Cavnic; -1 grad Celsius la Petrova, Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Fereşti, Leordina; 0 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei,  Leordina, Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş şi 1 grad Celsius în Baia Mare  şi Ardusat. 
Aeroportul Internaţional Baia Mare a fost redeschis traficului aerian.  
                HIDRO
 Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în creştere uşoară. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic, Firiza şi Baicu. Gheaţă la fund s-a format pe râul Firiza.  Se menţine podul de gheaţă format pe râul Iza. Apa râului curge pe sub podul de gheaţă. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile  Botiza şi Mara.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 85%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent măsoară: 64 cm la Cavnic; 62 cm la Luhei; 51 cm la Iezer; 40 cm la  Moisei şi pe Valea Vaserului; 36 cm în Baia Borşa; 32 cm la Firiza, Şuior, Izvoare şi Poienile de Sub Munte; 30 cm în Poiana Borşa; 28 cm la Bistra, Ruscova şi Leordina;  25 cm la Blidari; 20 cm la Târgu Lăpuş şi Răzoare; 19 cm la Sighetu Marmaţiei;  17 cm la Săcel, Suciu de Jos; 15 cm la Vadu Izei;  11 cm în Baia Mare;  10 cm la Şieu; 9cm la Lăpuşel; 8 cm la Strâmtura, Mara şi Cicârlău;  6 cm la Ocna Şugatag; 5 cm la Sălsig; 4 cm la Ulmeni şi Bicaz.
              

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.