Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop! Polei pe drumurile judeţene de pe traseul Cavnic-Bârsana!

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop! Polei pe drumurile judeţene de pe traseul Cavnic-Bârsana!

 Atenţie şoferi! La această oră este semnalată ceaţă, pe DN18, în Pasul Prislop (între km 150 şi km 180). Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor.
                 Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioade. Cerul a fost mai mult noros. Izolat,  a nins slab. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată a avut valoarea de 0,3 l/mp, la Firiza. A fost semnalată ceaţă, izolat. Vântul a suflat în general slab. Grosimea stratului de zăpadă măsura până la 20 cm, la Iezer.
                 Sectoarele de drumuri naţionale din judeţ au carosabilul parţial umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea pe perioada de iarnă au acţionat cu patru utilaje şi au împrăştiat 16 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului. (două tone pe DN1C şi 14 tone pe DN18, în Pasul Gutâi ). Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă.
                Temperaturile scăzute (-3 grade Celsius), umiditatea şi curenţii de aer rece au favorizat formarea poleiului pe tronsoane ale DJ 184 şi  DJ109F şi DJ185. S-au răspândit aproximativ nouă tone de material antiderapant, de către angajaţii societăţii care întreţin, pe timp de iarnă, cele trei drumuri judeţene ( în zona montană a oraşului Cavnic şi până la intersecţia cu DJ109F, spre localitatea Strâmbu Băiuţ, respectiv pe DJ109F, în zona pârtiilor de schi şi traseul spre canton şi localitatea Budeşti, dar şi în zona podului de la Bârsana) . Carosabilul acestor drumuri judeţene de pe traseul Cavnic-Bârsanna este umed, dar sunt şi tronsoane de drum unde şoferii întâlnesc polei pe carosabil. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv şi să îşi adapteze viteza autovehiculului la condiţiile de pe carosabil, în scopul de a evita deraparea şi producerea de accidente rutiere. 
                 Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri  au acţionat cu un utilaj şi au folosit cinci tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe DJ186 Rozavlea-Săcel. Carosabilul este curat şi parţial uscat pe celelalte sectoare de drumuri judeţene din judeţ.            
                 Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.  
                   METEO
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -4 grade Celsius la Iezer;  -3 grade Celsius la Cavnic; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Borşa, Petrova, Vişeu de Sus, Văleni şi Târgu Lăpuş; -1 grad Celsius în Baia Mare şi la Copalnic; 0 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei, Bogdan Vodă, Fereşti şi Leordina; 1 grad Celsius la Ardusat.
                  Pentru astăzi meteorologii au prognozat că vremea se va încălzi în zonele de deal şi de munte. În zonele joase valorile termice vor fi apropiate de cele ale acestei perioade de iarnă. Cerul va fi temporar noros noaptea. În zonele joase, pe arii restrânse, se va semnala ceaţă, care va fi asociată, izolat cu burniţă slabă sau fulguială. Vântul va sufla în general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -4 şi 0 grade Celsius. Termometrele indică acum: -4 grade Celsius la Iezer; -2 grade Celsius la Borşa şi Târgu Lăpuş; -1 grad Celsius la Cavnic, Pasul Gutâi, Petrova, Vişeu de Sus şi Ocna Şugatag; 0 grade Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, la Săpânţa, Copalnic şi Văleni. 
                HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în uşoară scădere. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Este formată gheaţă pe malul râului Ruscova.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 89%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile,  influenţate  de fenomenele de iarnă. Stratul de zăpadă are grosimea: 14 cm la Cavnic; 7 cm la  Luhei; 5 cm la Firiza; 4 cm în Poiana Borşa şi pe Valea Vaserului;  3 cm la Moisei şi Leordina  şi 1 cm la Ruscova şi la Iza.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.