Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop!

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop!

  La această oră este semnalată ceaţă în Pasul Prislop (între km165 şi km 175). Vizibilitatea este redusă în trafic sub 80 de metri. Ninge slab pe acest tronson. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.

Copac prăbuşit sub greutatea zăpezii în Pasul Gutâi              
                    Pe toate sectoarele de drumuri publice din judeţ traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Un copac s-a prăbuşit, în acestă dimineaţă, sub greutatea zăpezii în Pasul Gutâi (km 15+400), după intersecţia cu drumul judeţean spre staţiunea turistică Şuior. Copacul a ajuns pe carosabil. Un echipaj de poliţie s-a deplasat la faţa locului şi a asigurat fluidizarea circulaţiei rutiere pe un singur sens al drumului naţional. Angajaţi ai districtului de drumuri naţionale, din zonă, au intervenit cu utilaje şi au degajat copacul de pe carosabil, urmând să îl taie cu drujba.
                                            Vremea  a fost rece. Cerul a fost mai mult noros. A nins pe parcursul nopţii. Cantitatea maximă de precipitaţii 2,2 l/mp la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat, cu intensificări locale de până la 43 km/h în municipiul Baia Mare. În zona de munte înaltă a fost semnalată, izolat  ceaţa. Stratul de zăpadă măsura, aseară, 56 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -6 grade Celsius şi -4 grade Celsius. 
                         Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii de autovehicule care se deplasează pe următoarele sectoare de drumuri naţionale: DN18, în Pasul Gutâi; pe sectoare ale DN18 şi DN19 la Sighetu Marmaţiei şi Dealul Huta Certeze; la Petrova pe DN18, până în zona limitrofă oraşului Vişeu de Sus; pe DN17C, Dealul Ştefăniţei. Carosabilul DN18, la Vişeu de Sus, la Borşa şi în Pasul Prislop este acoperit de un strat de zăpadă frământată până la 2 cm. Carosabilul DN1C; E58 şi cel al DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş este curat, dar umed.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 17 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 230 tone de material antiderapant. Pe acostamentul drumurilor naţionale stratul de zăpadă are următoarele valori: 1-5 cm pe DN1C şi E58; 25-110cm, pe DN18, în Pasul Gutâi; 0-10 cm pe DN18, la Sighetu Marmaţiei; 0-30 cm, pe DN19, respectiv Dealul Huta Certeze; 45-70 cm, pe DN18 la Petrova şi Vişeu de Sus; 40-50cm, pe DN17C; 40-110cm pe DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop; 20-25cm pe DN18B, Dealul Copalnic şi Dealul Pietriş.  Ninge acum în Pasul Gutâi; la Sighetu Marmaţiei (atât pe DN18, cât şi pe DN19), la Petrova şi Vişeu de Sus. Ninsoare slabă este semnalată în Baia Mare, la Borşa şi în Pasul Prislop.
                         A nins noaptea trecută în zona localităţilor Cavnic, Budeşti Călineşti, Văleni şi Bârsana. Angajaţii societăţii care întreţine pe perioada de iarnă cele trei drumuri judeţene au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil, respectiv lărgirea  pe tronsoanele montane, la pârtiile de schi şi până în oraşul Cavnic. Au fost răspândite 41 tone de material antiderapant. Carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ194; DJ109F şi DJ185) este curat, dar umed. Se acţionează acum cu utilaje şi material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului, datorită temperaturii scăzute. Intensificările de vânt viscolesc zăpada aflată pe câmp şi o transportă pe carosabilul DJ109F, pe tronsonul spre localitatea Budeşti.  Pe acostamentul drumului DJ184 zăpadă măsoară între 50-60 cm, iar pe cel al DJ109F, în zona pârtiilor de schi şi vârful dealului are între 100-120 cm.                      
                    A nins în cursul serii şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Stratul de zăapdă prospăt depus măsura 2-5 cm în zona de câmpie;  4-10cm în zonele de deal )Târgu Lăpuş, Şomcuta, Valea Izei) şi 10-14 cm în zona de munte (Şuior-Izvoare-Poienile de sub Munte). Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 35 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii  frământate depuse pe carosabil  şi au fost utilizate 371 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Pe  sectoarele de drumuri judeţene, din zona de câmpie, aflate în administrare şi întreţinere, carosabilul este curat şi umed. Pe cele de deal şi de munte sunt tronsoane de drum curate, care alternează cu un strat de zăpadă frământată care are grosimea cuprinsă între 1-2 cm. Pe acostamentul unor sectoare de drumuri judeţene stratul de zăpadă măsoară până la 1 metru (Izvoare, Şuior şi Poienile de Sub Munte).
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.        
                                 Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -15 grade Celsius la Iezer; -10 grade Celsius la Borşa; -9 grade Celsius la Cavnic şi Pasul Gutâi; -7 grade Celsius la Copalnic şi Petrova; -6 grade Celsius la Târgu Lăpuş,  Vişeu de Sus, Ocna Şugatag, Fereşti, Leordina, Dragomireşti; -5 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Ardusat.
                    Vremea rămâne rece astăzi, local geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi mai temporar noros. Local, îndeosebi în  zilei  va ninge. Vântul va sufla slab, moderat. În zona montană înaltă va prezenta intensificări şi va spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade Celsius  şi  -1 grad Celsius, iar cele minime între -13 grade Celsius şi -10 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni. Ceaţa îşi va face apariţia izolat şi va fi asociată cu depunere de chiciură. Termometrele indică acum: -16 grade Celsius la Iezer; -7 grade Celsius la Ocna Şugatg, Borşa, Pasul Gutâi, Cavnic; -6 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Copalnic, Călineşti şi Văleni;-5 grade Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Petrova, Leordina, Dragomireşti, Ocna Şugatag, Fereşti, Vişeu de Sus şi Ardusat.
                  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.