Ochiul leneș (ambliopia) este o afecțiune întâlnită în perioada copilăriei timpurii. Netratată, poate fi o cauză a orbirii parțiale sau totale. Diagnosticarea precoce este deosebit de importantă pentru eficiența tratamentului, care poate consta în purtarea ochelarilor sau a unui plasture pe ochi.
Ochiul leneș (ambliopia) apare când un ochi este mai slab decât celălalt. Creierul se concentrează mai mult pe zona cu ochiul sănătos, perfect dezvoltat, astfel că cel cu probleme devine și mai leneș. Pentru că nu primește stimularea necesară, celulele nervoase din zona respectivă nu se dezvoltă normal. Practic, afecțiunea vizează o deficiență în ceea ce privește dezvoltarea nervului care conectează ochiul la creier, nu o problemă efectivă a ochiului.
Câteva semne că micuțul tău ar putea avea ambliopie:
Ochiul leneș primește mai puține semnale vizuale decât cel bun și cei doi ochi nu mai pot lucra împreună pentru a transmite impulsurile vizuale la creier.
Fără tratament, creierul va ignora, în timp, imaginile transmise de ochiul leneș, ceea ce duce la deteriorarea vederii tot mai mult și se poate ajunge la orbire parțială sau totală, dacă nu se intervine cu tratamentul adecvat.
Consultul la un centru medical cu tradiție, cum este și Clinica Vitreum din Baia Mare, de pe strada Progresului nr.56, este important pentru stabilirea cursului este important pentru stabilirea cursului tratamentelor.
Lasa un raspuns