Video | Tot mai puțini donatori de sânge

În ultimii ani din ce în ce mai puține persoane donează sânge. Din 320.000 de locuitori ai Maramureșului cu potențial de donare, respectiv cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, donează în medie anual aproximativ 4500-5000 de persoane, ceea ce înseamnă în jur de 1,5%.

Este un procent extrem de mic, având în vedere că numărul pacienților care necesită terapie transfuzională este din ce în ce mai mare, explică Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzie Maramureș. Stocurile de sânge sunt minime, în special la grupele de sânge deficitare. În ultimele zile media donatorilor a fost de 14 persoane pe zi, în schimb cererile de sânge a fost de 30-40 de unități de componente sanguine zilnic. Se mai face apel și la centrele de transfuzie sanguină din județele învecinate pentru a ajuta în situații limită. S-a încercat organizare de acțiuni de donare, colecte mobile la instituțiile publice și la cele private din județ, iar multe dintre ele s-au implicat.

E nevoie de acțiuni susținute, de implicarea populației sănătoase în donarea de sânge. ”Sângele nu este o fabrică, sângele nu se cumpără, sângele este donat de la oameni sănătoși pentru oameni bolnavi” – a precizat Daniela Veber.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.