VIDEO | Teodor Popovici a lansat o culegere unicat de producții muzicale ucrainene

Teodor Popovici a lansat de curând o valoroasă culegere de producții muzicale ucrainene. Profesorul Teodor Popovici s-a născut pe 23 august 1944 în satul Crăciunești. Absolvent al Liceului Pedagogic din Sighetu Marmației și Facultatea de Compoziție – Muzicologie  la Conservatorul ”George Dima”, din Cluj Napoca, perioadă în care a fost și angajat al Filarmonicii ”George Enescu”, din acest oraș.

În cariera sa didactică la Școala de Muzică și la liceele ”Dragoș Vodă”, Liceul Pedagogic și Liceul ”Taras Șevcenko” a înființat orchestre, a condus ansambluri vocale, coruri pe voci egale, coruri mixte cu care a obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale.

Personalitatea profesorului Teodor Popovici este marcată și de activitatea lui ca cercetător muzical ucrainean din Maramureș.

Cartea, lansată la sfârșitul săptămânii trecute ”Legătura mamei”, este un volum foarte valoros și cuprinde 150 de producții muzicale, culese personl, în perioada 1970-1980 din localitățile Crăciunești, Lunca la Tisa, Bistra-Vișeului, Poienile de sub Munte. Volumul sugerează relația profundă, spirituală, dintre mamă și fiu, legătură care-și găsește expresia cea mai pură în plan artistic, muzical.

Lucrarea se bazează pe o vastă și valoroasă literatură de specialitate, ceea ce i-a permis autorului să realizeze o incursiune în problematica genurilor muzicale ale folclorului din această parte a Maramureșului. Cartea este editată în limba ucraineană, la Ujgorod. Toate partiturile îi aparțin autorului.

Lansarea cărții a avut loc într-un cadru oficial organizat în cadrul Liceului ”Taras Șevcenko”. Oficiliatăți locale, autorități din diaspora, oameni de cultură, colegi de breaslă. Profesorul Teodor Popovici a primit numeroase distincții, diplome, medalii, plachete care i-au încununat cariera  de profesor și cercetător.

O dimplomă de Excelență a primit și din partea comunității sighetene.

Referitor la lucrare, au semnat ca într-o carte de onoare, ilustre personalități din Ucraina, Kiev, Lvov, Ujgorod care au subliniat , cu ocazia lansării acestei ”culegeri unicat”, cum au denumit-o și contribuția autorului la formarea și integrarea cu succes a sutelor de copii ucraineni în societatea românească.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.