VIDEO | Sânpetru, zi de sărbătoare

Pe 29 iunie creștinii cinstesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Isus și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt pomeniți în Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 29 iunie fiind o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. Cei doi sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, în ziua cinstirii loc având loc o serie de obiceiuri și tradiții.

Astfel, în mai toate zonele țării, în ziua de Sânpetru, credincioșii merg la biserici cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După slujbă le împart de pomană în memoria celor ce s-au înălțat la ceruri. Prin acest obicei sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel poartă și numele de Moșii de Sânpetru. Peste 500.000 de români își serbează onomastica pe 29 iunie, de ziua Sfinților Petru și Pavel.

Majoritatea românilor poartă numele de Petru, Petre, Petrișor, dar și alte nume derivate din acestea.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este denumită și Sânpetru de vară, zi care marchează mijlocul verii agrare și începutul secerișului.

Foto: agrointel.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.