Video | Obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru în Maramureș
În tradiţia populară, Sfântul Mucenic Dimitrie, sărbătorit azi, este considerat ocrotitorul gospodăriilor. Tradiţia mai spune că Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie au cheile vremii. Primul deschide drumul căldurii, iar cel din urmă pe cel al frigului.
Ziua de 26 octombrie este una încărcată de semnificaţii. Tradiţia spune că e ziua în care ţăranii pot face previziuni despre cum va fi iarna urmărind animalele din gospodărie, mai ales oile.
„Îşi puneau cojocul în mijlocul lor şi dacă pe cojoc se culca o oaie neagră, însemna că iarna va fi una uşoară, dar dacă se culca o oaie albă, însemna că iarna va fi una cu mult omăt”, spune etnograful Janeta Ciocan.
Tot în această zi, conform credinţei populare, fetele pot să afle câţi peţitori vor avea.
„Culegeau busuioc, îl duceau la biserică, se sfinţea şi era dus acasă şi pus la oglindă. Pentru că ziua de Sfântul Dumitru este o zi cu interdicţie de lucru, sigur că în această perioadă vizitele erau mai dese şi, în funcţie de câtă lume observa buchetul de busuioc de la oglindă, cam tot atâţia peţitori ar fi avut fata din casa respectivă. Dar acel busuioc rămânea acolo şi pentru a aduce linişte şi pace şi prosperitate şi putea fi folosit ca plantă de leac în cazul îmbolnăvirii”, mai precizează Janeta Ciocan.
Tot astăzi nu este  voie să culegem flori.
„Se spune că florile care încă sunt înflorite de Sfântul Dumitru de fapt au rolul de a bucura sufletele morţilor”, adaugă Janeta Ciocan.
Se spune că dacă în noaptea Sfântului Dumitru cerul e senin, iarna va fi una blândă. Iar dacă plouă sau cerul e acoperit de nori, iarna va fi una aspră, cu multă zăpadă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.