Video | De hramul bisericii s-a sfințit Calea Crucii la Kalvaria din Baia Sprie

La 175 de ani de la construirea clădirii Kalvariei, pe poienița sub Dealul Minei, ieri, 14 septembrie, a avut loc hramul bisericii Kalvaria din Baia Sprie și s-a sfințit Calea Crucii, realizată în gravură de marmură de artista conferențiar universitar doctor Gretty Papiu cu susținerea multor credincioşi. O contribuție substanțială au avut Primăria și Consiliul Local Baia Sprie.

Slujba a fost celebrată de preotul Vik János, din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj.

”Hramul Kalvariei a reprezentat o aniversare specială pentru comunitatea romano-catolică, dar și pentru toți băisprienii. Micuța Kalvarie, simbol al oraşului nostru, a primit straie noi, straie cioplite în piatră, care vor rămâne peste vremuri drept martor al credinței localnicilor. Salutăm implicarea în procesul de creație a operelor pe domnul Hitter Ferenc care a mijlocit între adiminstrația locală și artist, făcând astfel posibilă crearea și montarea noilor stații de Calea Crucii” – a spus primarul orașului Baia Sprie, Alin Sebastian Bîrda.

Cele 14 stații au fost realizate în anul 1935 cu picturi pe pânză de către Nagy Károlyné, ghirlandele de fier, care erau montate pe rama de fier, prinse în ciment și cristale, azi nu mai există. În 1960 Kalvaria ajunge într-o stare gravă de degradare,, florile de mină din rama de fier este vandalizată, se schimbă acoperișul și se demolează holul de la intrare. În 1982 Drumul Crucii degradată este înlocuită cu creațiile pictorului amator Köller Károly.

Cu eforturi susținute din inițiativa lui Hitter Ferenc, între anul 2007-2009 clădirea Kalvaria este reabilitată în întregime, atât partea interioară, cât și cea exterioară, iar în 2021 tablourile pe pânză sunt înlocuite cu gravuri în plăci de granit.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.