Cea de a doua zi de Főtér Fesztivál – Zilele Maghiare Băimărene

Cea de a doua zi de Főtér Fesztivál – Zilele Maghiare Băimărene a fost dedicată artei, împlinirii a 125 de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare. Pictorul deținător al premiului Munkácsy, Véső Ágoston, care a ajuns la vârsta de 90 de ani, a destăinuit amintiri legate despre marii artiști ai Școlii Băimărene de Pictură pe care i-a prins în viață, însă a vorbit și despre continuitatea acestui fenomen artistic prin Asociația de Peisagistică Baia Mare pe care o conduce de peste 25 de ani.

La Colonia Pictorilor a avut loc lansarea albumului ” Acum 125 de ani  a fost fondată Colonia Pictorilor”, sub tiparul Editurii Baia Mare Virtuală. Autorii acestui volum sunt Várvédő Zsolt  și Pintér Zsolt. Albumul este împărțit în două capitole, perioadele 1896-1944 și 1940-2021.Se trece în revistă prin peste 150 de imagini și documentare motivul pentru care s-a ales Baia Mare, cum s-a fondat și începuturile, principalele aspecte din viața artistică, anecdote, dragoste și viața artiștilor, Baia Mare, după Baia mare, perioada 1940-1944, perioada comunistă și post comunistă până în zilele nostre. Este un album pe care cel care îl ia în mână îl răsfoiește și recitește. Are grafică frumoasă, de care nu te poți dezlipi.

Tot la Colonia Pictorilor a avut loc cea de V-a ediție, și tot odată ultima prezentare a fenomenului artistic ”Școala Băimăreană, Centrul Artistic Baia Mare”, la 125 de ani de la fondarea Școlii de Pictură Băimărene, lângă clădirile ale căror pereți au fost întrucâtva martore ale istoriei artei. Várvédő Zsolt și Pintér Zsolt au făcut un rezumat al celor 125 de ani. Aceste prezentări în cinci ediții au fost sprijinite de către Consulatul General al Ungariei la Cluj.

A doua zi de festival s-a încheiat cu prezentarea de filme de scurt metraj, realizate de absolvenții Universității Sapientia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.