VIDEO | Actualitatea MaraMedia – Monumentala lucrare ”Instituțiuni filosofice”, semnată de dr. Vasile Lucaciu, a fost lansată în Aula Universității de Nord Baia Mare

Luni, 21 ianuarie 2019, cu începere de la ora 13.00, în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare, cu ocazia sărbătoririi a 167 de ani de la nașterea ctitorului Marii Uniri, dr. Vasile Lucaciu, a avut loc lansarea monumentalei lucrări ”Instituțiuni filosofice”. Cele trei volume semnate de Vasile Lucaciu și tipărite sub titlurile: ”Logica” (vol. I),  Metafizica (Vol. II) și Filosofia Morală (Vol. III) au apărut la Editura Eikon București, în 2018, în cadrul unui proiect realizat de Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Centrul Universitar Nord Baia Mare și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Comitetul Interministerial pentru Centenar.

În prezența a sute de profesori, studenți și oameni de cultură, la evenimentul moderat de prof. univ. dr. Petru Dunca, Școala Doctorală de Științe Umaniste, domeniul Filosofie, au luat cuvântul, pe rând, consilierul Episcopului Greco-Catolic de Maramureș, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, conf. univ. dr. Mircea Fărcaș, decanul Facultății de Litere CUNBM, Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Național ”Transilvania”, maramureșeanul Vianu Mureșan, scriitor și filosof, profesor, cel care s-a și ocupat în mod personal de îngrijirea acestei ediții apărute sub numele preotului Vasile Lucaciu, dar și Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon.

În cuvântul de început, prof. univ. dr. Petru Dunca a subliniat faptul că, momentul ales pentru lansarea acestei epocale lucrări coincide cu aniversarea a 167 de ani de la nașterea lui Vasile Lucaciu, iar cel mai frumos mod de a sărbători este prin a lansa o opera monumentală. ”Marele filosof Constantin Noica spunea, despre Vasile Lucaciu, că este unul dintre cei mai mari filosofi români neotomiști. Aceleași afirmații le face și academicianul Alexandru Surdu, un prieten și un cetățean de onoare al Maramureșului. Marele Vasile Lucaciu vine într-o serie istorică și continua proiectul Școlii Ardelene. Vorbim despre Vasile Lucaciu ca preot, constructor de biserici, despre cel care a militat pentru introducerea limbii române în școlile din Maramureș și Satu Mare, dar vorbim despre el ca și militant după acel Memorandum făcut lui Franz Joseph la Viena, în care se cereau drepturile românilor. Vasile Lucaciu a fost, de asemenea, un mare diplomat, el fiind coleg în timpul studenției cu viitorul Papă, Benedict al XV-lea, prietenie care a ajutat foarte mult românii în ceea ce a însemnat actul Marii Uniri”, a explicat prof. univ. dr. Petru Dunca, Școala Doctorală de Științe Umaniste, domeniul Filosofie, care a amintit faptul că, înainte de toate, Vasile Lucaciu a fost filosof și teolog.

Invitat la cuvânt, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a vorbit în termeni elogioși despre ”Leul de Șișești”, preotul dr. Vasile Lucaciu, cel care a fost unul dintre făuritorii Marii Uniri și un reprezentant de seamă al Adunării Naționale de la Alba Iulia. ”Noi suntem urmașii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, iar manifestarea de acum e un bun prilej de a ne întreba pe cine vrem să urmăm și care sunt modele noastre. Vă felicit pentru organizarea manifestării, lansarea acestei lucrări extraordinare și omagierea preotului doctor Vasile Lucaciu, aici, în Aula Universitară, unde credința și spiritualitatea maramureșeană sunt la ele acasă. Am preluat președinția Consiliului Uniunii Europene datorită faptului că păstrăm rădăcinile credinței europene, dar și valorile morale și civice specifice statului de drept”, a conchis prefectul Vasile Moldovan.

Și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a transmis gândurile sale tuturor celor prezenți, fiind urmat la cuvânt de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, care a fost extrem de implicat în proiectele pe care instituția județeană le-a derulat în Anul Centenarului Marii Uniri, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș recomandă maramureșenilor să asculte cuvintele marelui om, Vasile Lucaciu

”Cei 167 de ani de la nașterea marelui preot și filosof Vasile Lucaciu se omagiază prin lansarea acestor volume, cu efortul interinstituțional al Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” și al Centrului Universitar Nord Baia Mare. Este foarte bine când instituțiile subordonate Consiliului Județean Maramureș, și nu doar acestea, interacționează între ele și dau plus valoare comunității noastre. Ceea ce spunea preotul Vasile Lucaciu este foarte important și ar trebui să reținem și noi, deoarece dacă vorbim despre filosofia morală, este nevoie de morală în administrație și în politică, așa cum este nevoie și de logică. Județul Maramureș a avut foarte multe proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, fiind pe locul al doilea atât la numărul proiectelor finanțate de Comitetul Interministerial pentru Centenar, cât și la suma alocată de către Guvernul României. Doresc să felicit Ansamblul Folcloric Național Transilvania pentru această initiativă și pentru că ne-a demonstrat că, pe lângă ceea ce sunt în stare artiștii să pună în scenă, pot să depășească mentalitatea de artist pur și să se apropie de operele marilor noștri înaintași, de cei care ne-au dăruit această țară”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Și directorul Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, Iuliana Dăncuș a explicat faptul că proiectul ”Maramureșul și Marea Unire” a luat ființă în cadrul instituției pe care o reprezintă, în anul 2016. ”La propunerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, alături de Consiliul Județean Maramureș ne-am gândit să prezentăm maramureșenilor, pe lângă cântecele patriotice și dansurile deja celebre ale artiștilor de la Ansamblul Transilivania, și personalități marcante ale județului nostru. Vasile Lucaciu nu s-a născut în Maramureș, ci în Satu Mare, localitatea Apa, dar a îmbrățișat Maramureșul alături de familia sa, așa cum fiecare își îmbrățișează locurile natale. Cu toții cunoaștem ce a însemnat acest mare patriot pentru România și mă bucur că am primit întreaga susținere pentru realizarea acestei lucrări. Vă îndemn pe toți să citiți gândurile și sfaturile acestei personalități care a trait în aceste locuri, în urmă cu 100 de ani”, a subliniat și directorului Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, Iuliana Dăncuș.

După alocuțiunile rostite de maramureșeanul Vianu Mureșan și Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon a urmat un moment artistic aplaudat la scenă deschisă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.